Причини спаду ВВП

За оцінками експертів, заснованим на даних Держстату, падіння ВВП посилився до 12% рік до року у квітні з 4,5% в березні.

Пасажирські перевезення майже зупинилися, посилилося падіння в промисловому виробництві, торгівлі та вантажному транспорті. Тільки сільське господарство залишилося стійким до кризових явищ.

Читайте також: Україну чекає падіння ВВП і курс 30-35 грн/$. Прогноз Dragon Capital

«І якщо в березні падіння ще можна було назвати помірним, квітень, швидше за все, показав нам дно кризи (звичайно, якщо не доведеться знову посилювати карантин)», — вважають в ICU.

За прогнозами компанії, найближчим часом економіка продовжить скорочуватися, але вже не через обмеження, які поступово знімають, а через придушений попит.

Читайте також: Fitch погіршило прогноз світової економіки на 2020 рік

«Втрачені доходи останніх місяців, побоювання другої хвилі карантину і слабка підтримка з боку держави будуть псувати купівельні настрої і гальмувати економічне відновлення», — вважають експерти.

Прогноз Мінекономіки

  • За даними ICU, падіння ВВП України в квітні поглибилося до 12% у квітні з 4,5% в березні.
  • Згідно з оновленим макропрогнозом Мінекономіки, падіння ВВП в 2020 році складе 4,8% (проти падіння на 3,9%, як прогнозувалося раніше), інфляція прискориться до 11,6% (проти 8,7%).
  • За даними Держстату, реальний ВВП України за перші три місяці скоротився на 1,5% проти аналогічного кварталу 2019 року.