Плани й очікування

«У середньостроковій перспективі (три-чотири роки) наша мета в кредитній політиці — припинити кредитування у Міжнародного валютного фонду, виплативши йому всі належні борги. Це цілком реально.

Ми повинні замінювати дорогі кредити на дешеві, короткі — на довгі. Зменшувати обсяг боргу настільки, наскільки це можливо, і збільшувати гривневу частку в структурі державного боргу», — сказав Гетманцев.

Читайте також: Зеленський пояснив, куди підуть гроші МВФ

Про що зараз домовилися з кредитором

Наразі Україна і МВФ попередньо досягли домовленості щодо нової 18-місячної програми фінансування stand-by на суму близько $5 мільярдів. Перший транш уряд очікує отримати протягом двох-трьох тижнів.

Читайте також: Що повинна виконати Україна, щоб отримати 5 мільярдів. Основні тези меморандуму з МВФ

Гроші спрямують на підтримку платіжного балансу і бюджету для подолання наслідків COVID-19 – тобто, для поповнення валютних резервів і для бюджетних потреб.

«Дуже важливо, що ми не вважаємо отримання коштів від міжнародних партнерів якою-небудь перемогою з нашого боку. Ми прекрасно розуміємо, що це, на жаль, вимушена міра, яка спровокована кризою і яка необхідна, щоб вийти з нею з найменшими втратами», — додав Гетманцев.

Раніше повідомлялося

  • 22 травня Україна та Міжнародний валютний фонд на рівні персоналу погодили (staff level agreement) нову програму Stand-bу розмірі $5 мільярдів, яка розрахована на 18 місяців.

  • 7 травня Україна і Міжнародний валютний фонд переорієнтувалися з раніше попередньо погодженої трирічної програми розширеного фінансування EFF на 18-місячну програму stand by.

Читайте також: Зрозуміти і пробачити. Що трапиться, якщо МВФ спише борг Україні та іншим країнам