Ключовим фактором, який активно вплине на поведінку готівкового валютного ринку найближчим часом — послаблення карантину в Україні з 22 травня.

З одного боку — це розширює коло компаній і громадян, які активно оперують з валютою як на міжбанку, так і на готівковому ринку. Багато підприємців повертаються в роботу і для «запуску» свого бізнесу після більш двомісячного застою їм потрібні оборотні кошти. Не секрет, що частину цих ресурсів вони зберігали в готівковій валюті. Зараз їм потрібна гривня і вони активно будуть здавати валюту для фінансування своїх потреб в обмінки, що збільшить пропозицію на ринку. Це позитивний момент для нацвалюти.

Але з іншого боку — активізується споживання імпорту. В першу чергу — палива, необхідного для роботи громадського транспорту (запускається найближчим часом), логістичних перевезень товарів і т.д. Це збільшить попит на валюту на міжбанку, що відіб'ється потім і на цінниках готівкового ринку.

Тому основне зараз — це як країна буде виходити з карантину, скільки компаній продовжить свій бізнес (а не закриються остаточно), як швидко буде відновлюватися рівень зайнятості населення і зарплат у громадян, а разом з цим і рівень платоспроможності всього споживчого ринку.

Період ситуативного зміцнення гривні за рахунок різкого скорочення попиту на валюту з боку бізнесу закінчується. Ринку доведеться знову шукати компромісний валютний курс як на міжбанку, так і по готівковій валюті.

Послаблення карантину дозволять остаточно відкритися більшості обмінних пунктів по всій країні (багато хто перебував у місцях, які раніше були закриті для відвідування) і це посилить конкуренцію між ними.

Власники обмінників будуть змушені повертатися в свій звичний, майже докарантінний, ритм роботи. Вони поступово знижуватимуть рівень спреда між купівлею та продажем валюти, щоб заробляти у форматі «з обороту», але при цьому з постійною оглядкою на котирування міжбанку.

Читайте також: Яким буде курс долара в червні (відео)

Курс валют на 23-24 травня

Котирування готівкового долара будуть у межах коридору: прийом 26,75- 26,87 гривень, продаж 26,90- 27,05. Спред по долару складе від 13 до 20 копійок.

Деякі фінансисти можуть ще дещо відкоригувати свої котирування на плюс-мінус 5-8 копійок до розрахованих «Мінфіном» цінників для виконання своїх індивідуальних завдань з поправкою на рівень конкуренції серед обмінників в даному регіоні.

Котирування євро. В останні дні євро то активно тиснув на долар на міжнародних майданчиках, то частково здавав свої позиції. На кінець п'ятниці 22 травня крос-курс пари євро / долар перебуває у межах 1,0884-1,09 долара за євро. І особливих подій на нічний азіатській сесії, а також у суботу-неділю, які можуть вплинути на це співвідношення — не передбачається. Тому при виставленні цінників по євровалюті щодо гривні більшість власників обмінників закладуть крос-курс близько 1,09 долара за євро.

За нашими розрахунками курс готівкового євро в обмінниках 23-24 травня буде у межах коридору: прийом 29,15 — 29,29 гривень і продаж 29,32- 29,48 гривень при спреді від 20 до 33 копійок.

У точках, де конкуренція між обмінниками вище — власники обмінників навіть знизять спред між купівлею / продажем до 20 — 25 копійок, заробляючи більше за рахунок обороту.

Можлива ще невелика корекція наших розрахункових котирувань по євровалюті у межах до плюс-мінус 3-9 копійок на євро в залежності від індивідуальних завдань того чи іншого обмінного пункту.

Котирування російського рубля. Ціни на нафту зараз поступово зростають, що зміцнює позиції рубля. На вечір п'ятниці він котирувався на міжнародних ринках у межах 71,80 рублів за долар та біля 78,20 рублів за євро. Зміцнення російської валюти останніх днів робить його дуже цікавим для спекулянтів як на міжбанку, так і на готівковому ринку.

За розрахунками «Мінфіну» в обмінниках 23-24 травня прийом рубля буде перебувати у межах 0,345 — 0,361 гривень, а продаж 0,365 — 0,378.