За день курс долара виріс з 26,73 / 26,76 до 26,86 / 26,90 гривень і ближче до вечора відчувався певна нестача пропозиції. Цьому є і об'єктивні, й суб'єктивні причини.

По-перше — попит на валюту поступово зростає за рахунок послаблення карантину з 22 травня. Бізнес (у кого ще залишилися ресурси) поспішає закрити свої валютні операції на побоюваннях зростання курсу через збільшення ділової активності після 22-го числа. На фоні зростання цін на енергоносії та зростання попиту на них (запускається громадський транспорт, збільшується логістика і т.д.) — імпортери стали більше купувати валюти під розрахунки за дизпаливо та бензин. А експортери вже усі в очікуванні відшкодувань ПДВ та не поспішають особливо продавати валюту. Це створює перекіс по попиту і пропозиції на міжбанку та працює проти гривні.

По-друге — поступово оживає готівковий ринок і знову стала привабливою гра між готівковим та безготівковими курсами. Купившись ще недавно «дешевим» доларом під час карантину — спекулянти тепер активно заробляють на цьому і основне для них — обсяг реального попиту на валюту з боку населення. Він поки не дуже великий — відчуваються ознаки браку гривні у громадян в період карантину, скорочення зарплат та зростання числа людей, відправлених у відпустку за власний рахунок. Але попит теж зростає за останні пару днів.

По-третє — попереду робота міжбанку по долару на ТОМі (у понеділок в США вихідний — День Пам'яті) і багато хто з клієнтів віддав перевагу сьогодні закрити свої розрахунки в доларі, щоб вже «не зависати» з ними до наступного вівторка. Це додало ситуативного попиту на міжбанку в другій половині дня на вже малооб'ємному пятничному ринку і дозволило спекулянтам «розігріти» курс ближче до кінця сесії.

Дивіться також: Курс валют, бюджет, ВВП: чого очікувати

НБУ сьогодні знову вважав за краще не втручатися в ситуацію, даючи міжбанку самому знаходити компроміс по курсу.

Хід торгів:

З самого ранку попит перевищував пропозицію і курс на 11 годину з ранкових 26,73 / 26,76 виріс до 26,75 / 26,77 гривень за долар. Потім по черзі то кількість покупців, то продавців — формувала попит і пропозицію на ринку зі збереженням курсу в межах 26,75 / 26,77 вже майже до 14 годин.

Після обіду частина покупців з тих, хто вирішив по долару не працювати на ТОМі у понеділок — або перенесли свої заявки вже відразу на вівторок, або вже купували валюту за діючим курсом. І спекулянти, скориставшись ситуацією, «розігріли» котирування до 26,765 / 26,79 на 15:00 і до 26,86 / 26,90 на кінець сесії.

НБУ не виходив сьогодні на ринок.

Головні події 22 травня на міжбанку:

1) Долар з ранкових 26,73 / 26,76 гривень виріс на кінець дня до 26,86 / 26,90;

2) НБУ не виходив сьогодні на ринок;

3) Довідковий курс Нацбанку на 12:00 зафіксований на рівні 26,7473 гривень, а офіційний на 25 травня встановлено на позначці 26,7556 гривень за долар.

Стежте за цікавими і ексклюзивними матеріалами про вплив пандемії на економіку в телеграм-каналі «Економіка і коронавірус».