Що це означає для стартапів

Закон вводить поняття «контрольована іноземна компанія».

Тепер більшість українських стартапів, які зареєстровані в ЄС, Великобританії, США або інших країнах, повинні декларувати податки та подавати фінзвітність у Державну податкову службу, навіть якщо юрисдикція самій компанії не вимагає складання такого звіту.

Також ці стартапи зобов'язані будуть платити податки в Україні з прибутку, якщо оборот стартапу перевищує 2 млн євро.

Відповідальність

За несвоєчасне подання звіту про компанії в Податкову службу необхідно буде заплатити штраф у розмірі 4 млн гривень. За неповідомлення про реєстрацію компанії – 2 млн гривень.

Важливий момент, що штрафи накладаються на фізичну особу, а не на компанію. Податкова база – дохід компанії, але податковий агент – фізична особа, резидент України.

Читайте також: Скандальні зміни в Податковому кодексі в 2020 році

Що кажуть представники бізнесу

Представники бізнесу, коментуючи цей закон, зазначають, що в ньому є момент, який вимагає уточнення: чи вважатиметься доходом продаж довипущених акцій — залучення інвестицій.

Нагадаємо

  • 22 травня президент Володимир Зеленський підписав законопроект №1210 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо удосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгодженостей у податковому законодавстві».