У понеділок, 18 травня, вартість тройської унції (31,1034768 г) золота підскочила до $1775,8, що стало максимальним показником з жовтня 2012 року. На наступний день ціна піднімалася до $1788,8 за унцію, в середу вартість дорогоцінного металу коливається в районі $1750.

Читайте також: Домінік Меню: «Україна легше переживе кризу, ніж багато інших країн»

«Не дивно, що люди купують золото. Але влада може у якийсь момент спробувати демонетизувати золото, зробивши володіння ним незаконним для приватних осіб», — написав Оді.

У квітні він збільшив частку вкладень свого флагманського фонду Odey European Inc. з 15,9 до 39,9%, при цьому серед акцій різних компаній найбільша сума була вкладена в акції Barrick Gold Corp., одного з найбільших золотошукачів світу.

Оді вважає, що ЦБ різних країн не зможуть стримати інфляцію в умовах викликаної COVID-19 кризи. «Я дуже розраховую, що влада буде боротися на кожному кроці, але я також очікую, що вона програє боротьбу», — вважає Оді.

Читайте також: Від майбутніх пандемій економіку захистять роботи

Bloomberg відзначає, що страх конфіскації золота владою широко поширений серед прихильників вкладень в дорогоцінний метал. Вони, зокрема, нагадують, що така міра була використана владою США під час Великої депресії — в 1933 році президент Франклін Рузвельт своїм указом зобов'язав всіх фізичних та юридичних осіб — під страхом штрафів або навіть позбавлення волі на строк до десяти років — здати всі наявні у них золоті злитки і монети в банки в обмін на паперові гроші за ціною $20,67 за унцію.

Читайте також: Як купити золото в банку

З банків золото було передано у розпорядження уряду, після чого ціна на нього була піднята до $35 за унцію. Золото також перестало бути легальним засобом платежу на території США, будь-які контракти та цінні папери, номіновані в золоті, були оголошені недійсними, виплати по них пропонувалося здійснювати паперовими грошима.