«Зеленський підписав закон „Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгодженостей у податковому законодавстві“ № 466-IX, який Верховна рада України ухвалила 16 січня 2020 року», — вказано у повідомленні.

Найважливіші нововведення

Законопроект № 1210 та 1209 вносить системні зміни в податкове законодавство за кількома напрямками.

Перший блок – BEPS і контрольовані іноземні компанії (КІК). Він прописує зміни, які спрямовані на протидію ухиленню від оподаткування з використанням низькоподаткових юрисдикцій або недобросовісних податкових практик.

Другий блок – зміни в адмініструванні оподаткування. Вони розширюють права як податківців, так і платників податків.

Документ повинен усунути більшість «багів», які є в Податковому кодексі. Він вносить багато змін щодо взаємодії платника і податкового органу і робить його більш ефективним.

Третій блок – це реформа відповідальності. Зокрема, вводиться відповідальність держави перед платником податку у вигляді конкретних штрафів і обов'язку відшкодування заподіяної шкоди.

Крім того, при розгляді податкових порушень з'явиться таке поняття як «вина». Це означає, що платника податків не можна буде притягнути до відповідальності за серйозне податкове правопорушення, не довівши його провину.

Ще одне важливе нововведення – перегляд штрафних санкцій. Наприклад, знизяться штрафи за недотримання законодавства при виписці податкових накладних, більше того, буде встановлено їх верхній ліміт.

Четвертий блок – зміна ставок. Ставки, які були немотивовано низькими, зростуть. Це стосується акцизів і ренти.

Нагадаємо

Законопроекти № 1209, № 1210 зареєстрував у Верховній Раді 30 серпня Данило Гетманцев.

Зміни стосуються в основному імплементації 5 кроків анти-BEPS (від англ. – «Base erosion and profit shifting» – план протидії розмиванню бази оподаткування і виведення прибутку з-під оподаткування) та питань контрольованих іноземних компаній (КІК). Також невелика частина торкається ставок на руду, тютюн, паливо.

Бізнес розкритикував проект закону № 1210. Підприємці вважають, що в документі міститься багато норм, які можуть призвести до підвищення фіскального тиску на сумлінних платників податків, погіршити інвестиційний клімат і негативно позначитися на розвитку економіки країни в цілому.