Причини такого розподілу:

1) Необхідність швидких розрахунків по долару у клієнтів. В понеділок США не працюють — День Пам'яті і всі розрахунки в доларі 25 травня будуть проходити на міжбанку ТОМом, що не дуже цікаво українським клієнтам. Тому вони будуть активно розраховуватися в американській валюті сьогодні з ранку, щоб оперативно закрити свої зобов'язання в доларі та «не зависнути» з цими розрахунками аж до наступного вівторка;

2) Ефект закінчення тижня — навіть в період карантину це зменшує активність клієнтів і банків по п'ятницях.

Кроме цих суто технічних і календарних чинників, що впливають на поведінку учасників ринку, сьогодні спрацює і психологічний момент.

Зростання котирувань останніх днів дещо налякало покупців і порадувало продавців. Перші — тепер більш поступливі за курсом під час сесії, другі — не особливо поспішають продавати основні обсяги валюти, вичікуючи максимально високих рівнів котирувань. Тобто банки та їхні клієнти психологічно вже готові до поступового розвороту ринку після ослаблення карантину.

У НБУ сьогодні знову навряд чи буде реальна можливість поповнювати резерви в значних обсягах, тому що особливого надлишку пропозиції долара немає. Спекулянти продовжать працювати як в форматі «в дві сторони», так і намагатися покачати курс протягом дня.

Дивіться також: Курс валют, бюджет, ВВП: чого очікувати (відео)

Крім цього, багато експортерів очікують найближчим часом початку основних відшкодувань ПДВ і тому не поспішають розлучатися з валютою. А намагаються дотягнути до гривневих надходжень від держави, витрачаючи валюту по мінімуму.

За прогнозами «Мінфіну» у п'ятницю обсяги на торгах будуть до $180 млн при здійсненні до 500 угод з коридором по долару на міжбанку у межах 26,62-26,90 гривень.

Котирування готівкового валютного ринку:

Курс в банках на 10 ранку: прийом 26,50-26,77 і продаж 26,85-27,00 гривень.

В обмінниках фінкомпаній: купівля 26,70-26,78 гривень та продаж 26,80- 26,90.

Стежте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram