«Ми можемо порахувати, скільки грошей втрачає економіка через те, що карантин продовжується: транспорт не працює, економічна криза продовжується, люди втрачають роботу. Ці втрати складають приблизно $53,5 млрд», — повідомив Милованов.

Разом з тим, якби Україна не вводила карантин, втрати економіки були б на $500 млн більшими, вважає Тимофій Милованов. Крім цього, від пандемії померло б до 120 тис. громадян.

Як рахували

Експерти Київської школи економіки розраховували втрати економіки від карантину на основі математичних моделей та прогнозів уряду та МВФ. Відповідно до прогнозу Кабміну, падіння ВВП цього року становитиме 4,2%, а за прогнозом МВФ – 7,7%.

За оцінками КШЕ, якби карантин не був введений, падіння ВВП становило б приблизно в 2 рази менше, ніж в цих прогнозах. Як пояснила віцепрезидент з політичних досліджень КШЕ Наталія Шаповал, це пов’язано з тим, що незалежно від карантинних обмежень в Україні, впали б ціни на українську продукцію на світових ринках.

Але, за її словами, внаслідок пандемії захворіли б близько 5 млн українців. Вони б не змогли б працювати і це призвело б до суттєвих економічних втрат.

На основі міжнародних оцінок експерти визначили вартість життя одного українця для економіки. Вона становить близько $450 тис. Для прикладу: життя одного громадянина США оцінюється в близько $10 млн.

Як наслідок, смерть 120 тис. українців завдала б економічних втрат в розмірі близько $54 млрд.

Статистика COVID-19

Станом на 21 квітня в Україні зафіксовано 19706 випадків зараження коронавірусом. Померли внаслідок хвороби 579 осіб.

Читайте такожСтартап проти епідемії: як запустити сервіс телемедицини, і де взяти на це гроші

В усьому світі кількість хворих перевищила 5,1 млн. людей З них померли більше 330 тис.