Як ми і попереджали у своїх прогнозах — поступовий вихід з карантину (а з 22 травня пройдуть чергові істотні послаблення) призведе до активізації валютного ринку і зростання попиту на валюту. Цей процес почався вже практично з вівторка (але в той день ще активно скупався і Нацбанк), а в середу — тільки посилився.

Частина клієнтів, у кого є гривня — побоються зростання котирувань після 22 травня і купують валюту з учорашнього дня. Саме зростання попиту вчора призвело до розвороту тренда на міжбанку, а у НБУ навіть не було чого викуповувати в резерви.

Сьогодні ця напруга тільки зросте, оскільки 25 травня (наступного понеділка) в США відзначають День Пам'яті (банки не працюють) і тому наші клієнти будуть намагатися сьогодні та завтра з самого ранку максимально розрахуватися за доларовими контрактами, щоб потім не «зависнути» з цими операціями аж до 26 травня.

Дивіться також: Stand-by від МВФ, «нові гроші»: Чого чекати бізнесу і що буде з доларом

На користь гривні грає продаж валюти запізнілими боржниками зі сплати податків, але обсяги пропозиції валюти за рахунок цих клієнтів вже істотно скорочуються на фоні зростання попиту.

У НБУ сьогодні навряд чи буде реальна можливість активно поповнювати резерви, тому що особливого надлишку пропозиції долара в четвер-п'ятницю не передбачається. А спекулянти намагатимуться максимально скористатися ситуацією і покачати курс протягом дня.

За прогнозами «Мінфіну» сьогодні обсяги на торгах будуть до $ 180-210 млн при здійсненні до 420-500 угод з коридором по долару на міжбанку у межах 26,65-26,90 гривень.

Котирування готівкового валютного ринку:

Курс в банках на 10 ранку: прийом 26,50-26,70 і продаж 26,71-26,95 гривень.

В обмінниках фінкомпаній: купівля 26,65-26,80 гривень і продаж 26,84-26,95.

Стежте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram