Що розслідують

Велике журі США вивчає фінанси Коломойського в ході розслідування, яке відстежувало виведення грошей з Приватбанку через лабіринт офшорних компаній у США.

Розслідування великого журі в Клівленді є спробою США відстежити мільйони, які Коломойський і його спільники нібито відправили через банки.

Серед покупок: розкішний готель на 484 номери в Клівленді з видом на озеро і 21-поверховий офісний будинок.

Читайте також: Держава VS Суркіси. У НБУ пояснили, що буде в разі програшу в ключовому суді про націоналізацію Приватбанку

Що відомо

Колись Коломойський і його бізнес-партнери були великими гравцями на ринку комерційної нерухомості в Клівленді, володіючи територією майже 3 млн кв футів. Ще їм належить сталеливарний комбінат Warren в Огайо.

Протягом більше року федеральні агенти відстежували мільйони доларів, які були відправлені в США від компаній, що належать Коломойському і Боголюбову, для придбання об'єктів нерухомості. Зокрема, чотирьох хмарочосів у центрі Клівленда, в період приблизно з 2008 року і, як повідомляє джерело видання, наступних п'яти років.

Читайте також: Коломойський найняв колишнього адвоката Трампа

Що кажуть Коломойський і Боголюбов

Коломойський заявляє, що не знав про розслідування великого журі. Він заявив, що не порушував жодних законів, і з ним не зв'язувалися з Мін'юсту США.

Партнер Коломойського по бізнесу Геннадій Боголюбов також заявив, що вся нерухомість в США придбана за законні кошти. Всі угоди були задокументовані партнерами в США, додав він. 

Передісторія

  • 21 травня Приватбанк подав позов в Канцлерський суд штату Делавер (США) проти своїх колишніх власників – Ігоря Коломойського і Геннадія Боголюбова.
  • Серед відповідачів є також три громадянина США, що живуть в Маямі, і 19 компаній.
  • Однією з яскравих деталей позову є сума відмитих за 10 років в кіпрському філії банку грошей — $470 млрд. Якщо ця сума буде доведена в суді, то це буде найбільша справа з відмивання грошей, вчиненого однією групою осіб.
  • У червні 2019 року стало відомо, що велика частина комерційної нерухомості в Клівленді (США), яку купили Коломойський і Боголюбов, занепала і була розпродана.