Головних причин декілька:

1) Пік бюджетних платежів у клієнтів. До 20 травня бізнес повинен розрахуватися з державою по податках і навіть з урахуванням послаблень через карантин — суми значні. Вільної гривні у клієнтів немає взагалі, виручка падає. І більшість компаній буде активно продавати валюту, щоб розрахуватися з бюджетом. На фоні низького попиту — це завжди працює на зміцнення гривні;

2) Аукціон Мінфіну України з розміщення ОВДП. Чиновники мають бажання розмістити гривневі облігації на 3,6,9 місяців та 1 рік, а доларові — на 204 дні. З обсягами розміщення мінфінівці теж визначилися — на 3 і 6 місяців по 1 млрд кожного випуску за номіналом, на 9 місяців та рік — без обмежень. Також готовий Мінфін України залучити в необмеженій кількості й долари на термін 204 дні.

По факту це призведе до зниження прибутковості паперів на 3 і 6 місяців в гривні (там є конкуренція між покупцями через обмеження обсягу ОВДП).

В цілому — банки зараз досить активно скуповують гривневі облігації (хоча для економіки набагато важливіше було би кредитування їми реального сектора цими ресурсами) і такі операції частково теж працюють на нацвалюту, тому що дефіцит гривні провокує зниження курсу на міжбанку;

3) Активна робота НБУ на валютному ринку в частині викупу надлишку долара в резерви. Через повний застій в економіці — ділова активність надзвичайно низька і викуповувати валюту на торгах особливо нікому. Це призводить до ситуативного зміцнення курсу гривні, а Нацбанк практично щодня проводить інтервенції з викупу долара в ЗВР. Саме котирування НБУ зараз диктують курсовий тренд на міжбанку. У той же час — своїми діями регулятор практично утримує зараз долар від більш істотного обвалу.

Дивіться також: Stand-by від МВФ, «нові гроші»: Чого чекати бізнесу і що буде з доларом (відео)

4) Поведінка спекулянтів. Спекулянти знову спробують хоч якось розворушити ринок, підлаштовуючись під дії великих клієнтів, а також продовжать працювати у форматі «в дві сторони» та грати на різниці готівкового і безготівкового курсів. При зростанні пропозиції (що закономірно в дні бюджетних платежів) — вони продовжать працювати «на пониження».

«Мінфін» прогнозує коридор по долару 19 травня на міжбанку у межах 26,40-26,65 гривень.

Котирування готівкового валютного ринку:

Курс в банках на 10 ранку: прийом 26,40-26,50 і продаж 26,65-26,80 гривень.

В обмінниках фінкомпаній: купівля 26,50-26,58 гривень і продаж 26,60- 26,70.

Стежте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram