Міністр про банківську систему

«Наша банківська система не працює. З моменту банкопаду пройшло вже майже п'ять повних років — достатньо часу для відновлення. Але система ще в гіршому стані, ніж у 2014 році.

Вона не реформована по суті: варто згадати рівень NPL-кредитів (non-performing loans, кредити, які не обслуговуються. — ред.) у портфелях державних банків. Якби в нас було правильне регулювання, думаю, п'яти років цілком би вистачило для оздоровлення сектору», — вважає Петрашко.

Читайте також: Кабмін надав держбанкам рекомендації по управлінню проблемними кредитами

Що думає про довгостроковий рефінанс

На питання щодо ідеї НБУ про довгострокове рефінансування банків міністр відповів:

«Ця ідея явно не така. Від того, що НБУ видає рефінанс, стимулювання економіки не з'явиться. Реальність сьогодні така, що гроші, отримані від рефінансу, підуть на фінансування державного бюджету.

Читайте також: НБУ назвав банки, яким видав «довгий» рефінанс на першому тендері

Водночас, ресурс банків заморожений через депозитні сертифікати. Тобто ресурсу недостатньо, а те що є у банків, йде не на кредитування економіки», — наголосив він.

За словами Петрашка, без зростання кредитування економіки не буде.

Читайте також: Куди піде рефінансування НБУ і є загроза для курсу

«Для того, щоб ми почали рости на 7-8% в рік, нам треба, щоб близько 400 млрд грн кредитів щорічно видавала банківська система. Цього потрібно досягти. Більшість банків рапортує про те, що немає попиту на кредити, якісного позичальника немає. А як йому з'явитися, коли ставка 20%? Повинні радикально змінити правила на банківському ринку», — сказав Петрашко.

Читайте також: НБУ допоможе економіці «встати на ноги». Банкам розширять програму рефінансування кредитів

Раніше повідомлялося

  • За словами міністра економіки, держпрограма кредитування «5-7-9%», де-факто, не запрацювала на повну потужність — банки не хочуть брати на себе ризики видавати кошти.
  • Кабмін на засіданні 15 квітня затвердив критерії та умови визначення державними банками заходів з управління проблемними активами (NPL).

Оформити депозит за вигідною ставкою завдяки бонусам від «Мінфіну»