Основних причин дві:

1) Період бюджетних платежів у клієнтів. З урахуванням дефіциту гривні у більшості компаній (як у зв'язку з падінням виручки, так і з загальним зниженням ділової активності через карантин) — частина клієнтів буде продавати валюту, щоб розрахуватися з державою (експортери), а у імпортерів скоротяться можливості щодо її купівлі. Зростання пропозиції валюти при низькому попиті — завжди грає на зміцнення нацвалюти в бюджетний період;

2) Завтрашній аукціон Мінфіну України з розміщення ОВДП. Станом на ранок 18 травня чиновники мають бажання розмістити гривневі облігації на 3,6,9 місяців та 1 рік, а доларові — на 204 дні. Обсяги розміщення мінфінівці поки не обмежують. Якщо після консультацій з первинними дилерами сьогодні нічого не переграється в умовах аукціону (а це дуже часто буває) — то це також буде працювати на гривню. Останні розміщення були дуже об'ємними і успішними для Мінфіну й тому він буде намагатися і в цей раз активно «вигребти» з ринку ресурси в бюджет. Тобто — потенційно дефіцит гривні тільки посилиться.

Дивіться також: Stand-by від МВФ, «нові гроші»: Чого чекати бізнесу і що буде з доларом (відео)

Спекулянти знову спробують «розігріти» котирування, підлаштовуючись під дії великих клієнтів, а також продовжать працювати в форматі «в дві сторони» та грати на різниці готівкового і безготівкового курсів.

З огляду на те, що особливо валюту зараз купувати імпортерам нема за що через наслідки карантину — головним покупцем на міжбанку залишиться Нацбанк, а його цінники на інтервенціях будуть диктувати учасникам ринку курсової тренд.

«Мінфін» прогнозує коридор по долару 18 травня на міжбанку в межах 26,50-26,73 гривень.

Котирування готівкового валютного ринку:

Курс в банках на 10 ранку: прийом 26,40-26,62 і продаж 26,70-26,85 гривень.

В обмінниках фінкомпаній: купівля 26,60-26,65 гривень та продаж 26,70-26,80.

Слідкуйте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram