Що відомо про обсяг траншу

Обсяг нової програми співпраці поки фіналізується.

За словами Ковалів, прийняття парламентом закону про банківську діяльність та інші кроки є явним свідченням того, що в Україні виконує зобов'язання з проведення реформ.

Читайте також: 300 світових законодавців закликали МВФ і СБ списати борги найбідніших країн

Скільки очікують у Нацбанку

Раніше глава Нацбанку НБУ заявив, що Україна зможе отримати перший транш за новою програмою співпраці з Фондом в кінці травня — початку червня. Всі кошти підуть на покриття дефіциту держбюджету.

За словами Смолія, до кінця року МВФ може надати Україні до $3,5 млрд. Загальна сума програми, яка триватиме 1,5 року, — близько $5 млрд.

Читайте також: Stand by замість EFF. Чому МВФ передумав

Голова Нацбанку додав, що співпраця з МВФ відкриває для України двері для отримання додаткового фінансування від Світового банку, Єврокомісії та урядів Японії та Канади.

Передісторія

  • Мінфін розраховує отримати перший транш кредиту від МВФ до кінця травня в розмірі $1,75 мільярда.
  • Нагадаємо, Україна вела переговори про отримання нової програми МВФ загальним обсягом близько $8 млрд у межах програми розширеного фінансування EFF.
  • Мінфін очікував, що до кінця 2020 року МВФ перерахує Україні два транші на загальну суму $3,5 млрд у рамках нової кредитної програми EFF.
  • Для отримання першого траншу за цією програмою Україні залишалося виконати останню вимогу — прийняти закон про банки.

Читайте також: Закон про банки прийнято. Як це вплине на курс долара і переговори з МВФ — аналітик

  • Однак 7 травня МВФ вирішив змінити програму співпраці з Україною. У Міністерстві фінансів відзначають, що основна різниця в нових умовах співпраці з МВФ полягає в терміни реалізації програми: Stand-by (яка пропонується зараз) — 1,5 року, EFF (попередні умови) — 3 роки.