Про що просять кредиторів

Ініціативу очолив колишній кандидат у президенти США сенатор Берні Сандерс.

Він заявив, що бідним країнам потрібен кожен цент, щоб дбати про свій народ, замість того, щоб обслуговувати «непосильні борги» перед великими міжнародними фінансовими організаціями.

Списання боргів таким країнам — це «найменше, що Світовий банк, МВФ та інші міжнародні фінансові інститути повинні зробити для запобігання неймовірного зростання бідності, голоду і хвороб, які загрожують сотням мільйонів людей», вважає Сандерс.

Читайте також: Світова економіка скоротиться на 3,2% в цьому році — оновлений прогноз ООН

Законодавці вважають, що якщо борги не будуть списані, то найбідніші країни не зможуть визначити пріоритетність видатків, необхідних для боротьби з вірусом.

Читайте також: Смолій розповів, коли очікують транш від МВФ і як використовують

У листі також закликають президента МВФ Кристаліну Георгієву і президента СБ Девіда Малпаса підтримати випуск нових спеціальних прав запозичення (SDR — валюта МВФ) на $1 трлн.

Як відреагували кредитори

Світовий банк заявив, що буде шукати способи розширити підтримку найбідніших країн. Водночас попередив, що відмова країн від сплати боргів може зашкодити їх кредитному рейтингу й відтак підірвати здатність банку надавати дешеве фінансування країнам-членам.

Законодавці схвалили рішення МВФ покрити платежі з обслуговування боргу 25 найбідніших країн протягом шести місяців, про що повідомлялося раніше. При цьому заявили, що необхідні подальші дії Фонду.

Раніше повідомлялося

  • Європарламент вирішив прискорено розглянути питання про надання допомоги в розмірі 3 млрд євро 10 країн-сусідів та країн-кандидатів на членство в Євросоюзі. Майже половину цих грошей обіцяють Україні.
  • Раніше Євросоюз виділив Україні 190 млн євро для підтримки системи охорони здоров'я, малого та середнього бізнесу, а також для найбільш уразливих груп населення.