Ситуація зсередини

Павло Дуров розповів про закриття блокчейн-проекту TON. Всі звинувачення лягли на американський суд, який став на сторону Комісії з цінних паперів Сполучених Штатів, що визнала криптовалюту Грам цінним папером. Для випуску такої криптовалюти потрібно отримати спеціальний дозвіл або провести іншу процедуру. Рішення суду повинно виконуватися по всьому світу, що робить емісію TON практично неможливою.

Така ситуація викликала обурення Дурова, який вважає, що Сполучені Штати контролюють не тільки фінансову систему та компанії на своїй території, але і в інших країнах. «Ми – 96% населення світу, яке проживає в інших місцях, – залежні від 4%, які проживають в США», – висловив своє невдоволення Павло Дуров.

Незважаючи на це, 7 травня незалежні розробники випустили блокчейн-проект Free TON. Сам Дуров відхрестився від створення цього токена, зазначивши, що Телеграм не має відношення ні до яких інших проектів, що мають у назві частинку «TON».

На що чекати інвесторам?

Під час передпродажу Gram у 2018 році Павлу Дурову вдалося залучити близько 1,7 мільярда доларів – півмільйона з яких вже витрачені. Інвестори високо оцінили white paper TON, а також не останню роль зіграла репутація компанії Телеграм. Також на залучення інвесторів позитивно вплинула особистість самого Павла Дурова – саме в той період спостерігалося зростання криптовалютних проектів, і було відчуття, що вони назавжди змінять життя людства.

Ось останній варіант плану, посилаючись на який буде відбуватись повернення грошей:

  • Інвестори з США отримають тільки 72% коштів;
  • Решта вкладників отримають 110%, але через рік. При цьому у Телеграм є право на погашення боргу в будь-який момент.

Не всі позитивно сприйняли таку новину: американські інвестори готуються подавати до суду на Дурова, а інші турбуються про те, що не зможуть назад отримати свої гроші. Є побоювання, що Telegram потрібно буде оплачувати компенсацію за позовом SEC, а це негативно позначиться на платоспроможності самої компанії.

Звідки Дуров візьме гроші?

Telegram може продати частину акцій. Вартість компанії різні фахівці оцінюють від 4 до 20 мільярдів доларів. У придбанні частки компанії зацікавлені деякі китайські корпорації. Також частина акцій може бути продана арабським інвесторам, вважають деякі аналітики.

Інвестиції в криптовалюту були і раніше дуже ризикованими, а ситуація з проектом TON тільки підтвердила це. Аналітики lblv.com вважають, що зменшиться кількість бажаючих інвестувати в криптовалюту, але і самих проектів стане менше. Найближчим часом компанії не захочуть ризикувати і планувати проекти по запуску нових криптовалют.

Володимир Кравченко, фінансовий аналітик LBLV.com