З одного боку — наближається період бюджетних платежів у клієнтів і на фоні загального гривневого голоду у компаній в умовах карантину — період концентрації ресурсів під розрахунки з державою у бізнеса розтягується у часі. Тому компанії не поспішають відволікати ресурси на оплату валютних контрактів (якщо терміни по ним ще це дозволяють), а намагаються зібрати необхідну гривню. Якщо додати до цього ще й зростання неплатежів між контрагентами — на ринку немає особливого попиту на валюту, тому що у імпортерів просто немає гривні на її купівлю. Дефіцит гривні працює на користь зміцнення нацвалюти.

З іншого боку — просідання курсу останніх днів почало цікавити тих з нерезидентів, хто все ж таки йде з нашого ринку ОВДП і вони періодично активно та у той же час «без зайвого шуму» стали купувати валюту під виводи її за кордон та фіксацію своїх результатів по грі з нашими облігаціями. Це періодично додає несподіваного попиту на валюту на міжбанку, коли хтось із гравців з нашими паперами з'являється на міжбанку з купівлею.

В цілому, сьогоднішній день на торгах пройде під дією двох факторів — ситуативних завдань великих гравців з купівлі / продажу валюти та можливих нових інтервенцій НБУ з викупу долара в разі його надлишку на ринку. Котирування інтервенцій Нацбанку продовжать фактично диктувати всьому міжбанку цінові орієнтири по курсу протягом дня. Спекулянти працюватимуть у четвер тільки у форматі «в дві сторони», тому що кінцевого покупця на запропоновану ними «розігріту» по курсу валюту — їм знаходити все складніше.

«Мінфін» прогнозує коридор по долару 14 травня на міжбанку у межах 26,60-26,85 гривень з обсягами операцій до $ 160-190 млн при здійсненні до 430-490 угод.

Котирування готівкового валютного ринку:

Курс в банках на 10 ранку: прийом 26,50-26,70 і продаж 26,80-26,95 гривень.

В обмінниках фінкомпаній: купівля 26,75-26,80 гривень та продаж 26,88- 26,95.

Стежте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram