Прогноз ЄБРР

«Наш базовий сценарій передбачає поступове послаблення заходів щодо стримування і повернення до нормального життя у другій половині року, з деяким стійким негативним впливом на сукупний попит, зокрема в секторах послуг — як туризм та готельний бізнес», — заявив регіональний економіст ЄБРР і ексглава Центробанку Македонії Дімітар Богов.

Нагадаємо, що в листопаді 2019 року банк прогнозував зростання української економіки цього року на 3,5%.

Читайте також: ВВП України за перший квартал скоротився на 1,2%

За прогнозом ЄБРР, економіка України повернеться до зростання в кінці третього кварталу 2020 року. Проте спиратися на ці очікування складно через невизначеність.

«Якщо соціальне дистанціювання буде підтримуватися довше, ніж передбачалося, рецесія може бути набагато глибшою, і знадобляться роки, щоб знову вийти на показники ВВП на душу населення 2019 року», — йдеться у звіті.

Читайте також: JP Morgan погіршив прогноз для України очікує зниження ВВП на 5,1%

Прогноз для інших країн

У цілому, за оцінками ЄБРР, ВВП країн регіону його діяльності може скоротитися цього року в середньому на 3,5% через вплив коронавірусу, однак у 2021 році можливе зростання на 4,8%.

Читайте також: У НБУ допускають корекцію цін на товари й послуги після карантину (огляд інфляції)

Раніше повідомлялося

  • Нацбанк України очікує падіння ВВП на 5% в цьому році та його відновлення в наступному на 4,3%, оцінюючи дефіцит поточного рахунку в цьому році до 1,7% ВВП і на рівні 3,1% — в наступному.
  • Аналітики інвестиційного Bank of America (BofA) спрогнозували зниження ВВП України за підсумками 2020 року на 5,6%.
  • В оновленому консенсус-прогнозі Мінекономіки йдеться про падіння ВВП у 2020 році на 4,2%. Зростання в 2021 році — 2,4%. Інфляція зросте до 7%, в наступному році очікується її зниження до 5,9%.