Як наголошується в коментарі Advanter Group, на початку карантину, в березні 2020 року, переважна більшість підприємств вже відчула істотне зниження доходів.

Так, згідно з результатами першої хвилі досліджень, середньотижневі доходи 55% підприємств зменшилися більш ніж на 30%.

Друга хвиля досліджень підтвердила тренд. У квітні у 66% підприємств падіння доходів перевищило 30% порівняно з квітнем 2019 року.

За даними опитування, 54% підприємств очікують зменшення доходів у 2020 році більш ніж на 40%. І лише 4% підприємств прогнозують їх зростання.

Найменше падіння доходів очікують, крім виробників харчових продуктів і роздрібних торговців харчовими продуктами, також підприємства переробних галузей, аграрні та транспортні компанії, оптові торговці.

У порівнянні з березнем істотно збільшилася кількість співробітників, які потрапили під скорочення (15%) або відправлені в неоплачувану відпустку (20%).

Як відзначають в Advanter, останнє, разом з переведенням працівників на неповний робочий день, свідчить про високий рівень прихованого безробіття в країні. За оцінками експертів, безробіття може досягати показника 1,8-2 млн чоловік.

У разі продовження карантину до кінця літа, в деяких сферах діяльності очікується подальше істотне (більш 30%) скорочення персоналу. Зокрема, це стосується сфери будівництва, індустрії гостинності, креативних та освітніх індустрій.

Методика проведення опитування

Advanter Group опитала 470 підприємств (перша хвиля — 458), серед яких мікро-, малі, середні та великі підприємства.
Дослідження проводилося з 22 по 30 квітня за підтримки CEO Club, бізнес-спільноти Board, ТПП України, бізнес-школи МІМ Київ, Prizma Club, CFO Club Ukraine та десятків інших об'єднань підприємців з усіх областей України.