З одного боку — зросте активність більшості клієнтів (як тих, хто працював під час карантину), так і тих, хто після послаблень з 11 травня — повернеться до трудової діяльності хоча б в малому масштабі. І хоча ці послаблення в основному торкнуться лише внутрішнього ринку — опосередковано це вплине на весь бізнес в країні. Та ж сама перукарня або інші об'єкти побуту почнуть більше споживати імпортних товарів, що відіб'ється на їх закупівлі імпортерами. Так станеться і з усіма іншими бізнесами, які отримали послаблення з 11 травня. Це відбудеться не за один день — але на валютному ринку почне відбиватися.

З іншого боку — буде зарахована валютна виручка за неробочий в Україні понеділок 11 травня (Європа та США працювали) і це додасть пропозиції валюти на міжбанку.
Крім цього, сьогодні відбудеться аукціон Мінфіну з продажу гривневих ОВДП на 77 та 196 днів. Останні результати подібних розміщень були досить непоганими для чиновників і вони сподіваються, що й сьогодні частина іноземців візьме участь у купівлях цих паперів. Якщо це станеться — на міжбанк сьогодні та завтра можуть вийти додаткові кошти у валюті від тих нерезидентів, хто придбає українські облігації.

МВФ, борги, ОВДП та рефінанс: що може підірвати курс (відео)

Ми не розраховуємо на великі обсяги таких іноземних вливань, але вони будуть.

Все це поки працює на гривню, а проти нацвалюти може спрацювати лише один істотний фактор — виходи великих гравців з купівлею валюти під фінансування своїх зовнішніх зобов'язань та торгових контрактів.

На нашому досить малооб'ємному ринку — вихід з покупкою навіть $ 50-60 млн — має можливість істотно розгортати курс на торгах.

За прогнозами «Мінфіну» коридор по долару 12 травня на міжбанку буде перебувати у межах 26,70-27,05 гривень, а обсяги операцій складуть до $ 230 млн при здійсненні до 660 угод.

Котирування готівкового валютного ринку:

Курс в банках на 10 ранку: прийом 26,65-26,90 і продаж 26,95-27,15 гривень.

В обмінниках фінкомпаній: купівля 26,90-26,95 гривень та продаж 27,00-27,10.

Стежте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram