«Мінфін» розбирався в особливостях літнього туристичного сезону -2020.

Куди можна буде поїхати

Питання — куди можна буде поїхати відпочити цим літом (і чи можна взагалі) — зараз цікавить багатьох.

«Люди телефонують і запитують: чи можна поїхати хоч куди-небудь. Всі засиділися в квартирах, скучили за відпочинком, і, безперечно, ті країни, які відкриються першими, зможуть залучити чимало туристів», — каже керівник турагентства «Феєрія мандрів» Ігор Захаренко.

Точної інформації, як саме працюватимуть різні країни на прийом іноземних туристів, поки що немає. Місцева влада ще тільки виробляє правила поспіхом. Не виключено, що оприлюднені умови ще змінюватимуться.

Читайте також: Туристам радять готуватися до закордонного відпочинку не раніше жовтня

Наприклад, Туреччина, яка спочатку оголосила, що ліквідує систему «все включено», вже передумала.

Озвучені наступні особливості туристичного сезону в Туреччині:

  • Сезон стартує з середини травня, спочатку для місцевих туристів, потім — для іноземних.
  • Турзони мають отримати сертифікат про відсутність на їх території коронавіруса. У готелях вдвічі скоротять кількість постояльців і збільшать чисельність обслуговуючого персоналу.
  • Столи в ресторанах розставлять на відстані 1,5 м один від одного, змінять принципи харчування.
  • Систему «Все включено» обіцяють не скасовувати, але з'являться нові правила — їжу не можна набирати самостійно з загального столу, доведеться стояти в черзі до офіціантів на роздачі.
  • Деякі готелі допускають перехід на меню замість шведського столу або доставку їжі в номери.
  • На пляжах поменшає шезлонгів, в басейнах будуть контролювати кількість людей і т. д.
  • Масова анімація поки під питанням.

Що буде з цінами — поки неясно. «Зрозуміло, що якщо половина готелю буде пустувати, то за все заплатять ті постояльці, які заїдуть. Тобто, тури можуть подорожчати. Але якщо попит буде невисоким, готельєри навряд чи зможуть підвищити цінник. Все залежатиме від балансу попиту і пропозиції», — говорить Захаренко.

Варто відзначити, що українські турфірми поки тільки збирають заявки від бажаючих поїхати в Туреччину, але самі тури з конкретними умовами і цінами поки не продають. Тому для українців Туреччина навряд чи відкриється не те що в кінці травня, але і в червні. Найбільш реалістичні дати — середини липня — серпень.

З Єгиптом ясності ще менше. Країна оголосила про відкриття турсезону, але поки тільки для внутрішнього туризму. Завантаження готелів на цей період — всього 25%, а з червня — 50%. Планується обмежити вік відпочиваючих — не старше 48 років.

Але ось коли і на яких умовах зможуть приїжджати іноземні туристи — неясно. Міністр туризму і старожитностей Єгипту Халед аль-Анани заявив, що він сам поки не знає, як буде проходити сезон.

Греція оголосила, що запускає сезон з липня, в червні вже почнуть працювати готелі. Дотримуватимуться запобіжних заходів:

  • неповне завантаження готелів,
  • велика відстань між шезлонгами на пляжах,
  • обмеження по масових екскурсіях.

Читайте також: Вже 14. Кількість МФО, які кредитують під 0%, продовжує зростати, — рейтинг «Мінфіну»

В Італії, яка сильно постраждала від коронавірусу, можливості відкриття турсезону будуть окремо розглядати для різних регіонів. Влада Сицилії, наприклад, вже оголосила, що компенсуватиме туристам половину вартості перельоту І кожну третю ніч в готелі.

Але це стосується тільки туристів з країн ЄС, тобто, для українців — недоступно. Не виключено, що відпочинок в Італії для наших громадян цього року взагалі виявиться недосяжним. Але все ще може помінятися, — запевняють в турагентствах.

Кожен регіон в Італії шукає свій рецепт пост-карантинного відпочинку.

Скажімо, в Тоскані планують:

  • обладнати пляжі окремими воротами на вхід і на вихід,
  • ввести онлайн-бронювання лежаків і парасольок,
  • персональний супровід відпочиваючих на їх місця.
  • відстань між лежаками — не менше 2 метрів.

В Абруццо хочуть ввести замовлення лежаків на певні години, на узбережжі Амальфі хочуть замість парасольок ставити закриті намети, які також будуть доступні за попереднім замовленням.

«У Європі відкриються для туристів (в тому числі, і для українських) ті країни, які найменше постраждали від коронавірусу — Чорногорія, Хорватія, Албанія, Болгарія, Кіпр. Поза Європою українцям, швидше за все, буде доступний відпочинок в Грузії, на Шрі-Ланці, в Таїланді«, — говорить керівник агенства» Поїхали з нами " Олег Кулик.

Іспанія і Франція не відкриються для в'їзного туризму в цьому році. Не виключено, що ці списки ще будуть змінюватися.

Правила відпустки

Список доступних країн-це тільки половина справи.

Важливе питання-як відкриватимуть українські кордони і що буде з чартерними програмами. Поки немає чіткого розуміння в цьому питанні.

Міністерство інфраструктури спочатку заявляє про відновлення пасажирських перевезень з літа, потім-з осені. «Швидше за все, все буде залежати від позиції сусідніх країн і їх готовності приймати українців», — говорить Олег Кулик.

У туркомпанії Join UP! (працює в партнерстві з авіаперевізником SkyUp — великим чартерним перевізником) не змогли внести ясність в питання відновлення чартерів.

«Ми в SkyUp будемо аналізувати попит на напрямки і відновлювати програму авіасполучення відповідно до запиту ринку», — говорять в компанії.

Важливий нюанс — на яких умовах буде виліт і приліт наших громадян. Не виключено, що потрібно буде здати тест на коронавірус перед вильотом і такий же — після повернення.

Читайте також: Що і коли запустять. Міністр інфраструктури розповів, коли запрацює громадський транспорт

«Припустимо, це не складно і не надто дорого. Але питання-як впускатимуть українців додому — через самоізоляцію, обсервацію чи без обмежень — поки відкрите. Якщо після тижневого відпочинку доведеться два тижні сидіти на платній обсервації, то принади відпустки тьмяніють. Не впевнений, що люди поїдуть на таких умовах», — каже Олег Кулик.

Далеко не всім можуть сподобатися також умови самого перельоту (у масках під час перельоту, постійна дезінфекція і вимірювання температури), і відпочинку. Адже екскурсії та похід по ресторанах і клубах — під питанням, скрізь — соціальна дистанція і черги.

«У готелях і в літаках будуть посилені санітарні заходи, введена соціальна дистанція в громадських зонах готелів (ресторани, пляжі та ін.), будуть посилені запобіжні заходи для гостей і персоналу. На першому етапі в готелях можуть бути недоступні деякі послуги, наприклад, тренажерні зали, спа, дитячі клуби», — вважає керівник департаменту просування продукту компанії TEZ TOUR в Україні Павло Ганзевич.

Що буде з цінами

Поки українські турагентства не можуть запропонувати чітких прайсів. Не виключено, що ціни зростуть і на перельоти, і на розміщення. За попередніми підрахунками, путівки можуть подорожчати до 20%. Але деякі країни мають намір підтримати свої туристичні ринки. Тому, як видно на прикладі Сицилії, відпочиваючі можуть навіть заощадити.

«Падіння попиту призводить до зниження цін (зараз попит зменшився на 30-50%). Разом з тим, готелі не зможуть працювати на повну силу через забезпечення соціальної дистанції. Через це завантаження готелів може скласти від 40 до 60%. І це навпаки, може штовхати ціни вгору», — міркує Павло Ганзевич.

Тим не менш, він переконаний, що кризи минулих років навчили готельєрів оптимізувати витрати. Тому прогнозує, що ціни на відпочинок влітку в 2020 році залишаться на рівні минулого року.

«При цьому можливе зниження вартості на перших етапах, а надалі ринок сам відрегулює ціноутворення», — уточнює Павло Ганзевич.

«За оцінками Join UP!, ринок найближчим часом скоротиться на 50%. Відповідно скоротиться і пропозиція, це, в свою чергу, буде впливати на ціноутворення. Тому саме зараз час планувати свої майбутні подорожі за низькими цінами раннього бронювання», — пояснили нам в Join UP!».

Багато українських туроператорів вже продають путівки на це літо. Скажімо, на сайті того ж Join UP! пропонується тур з вильотом з Києва 30 Червня на 7 днів в Хургаду. Розміщення на двох в готелі 5 зірок. Весь тур обійдеться близько 26 тис грн. Але це попередній розрахунок. В агентстві відзначають, що вартість на момент реального бронювання може змінюватися.

Coral Travel теж продає тури. 7 ночей (з 14 червня) в Єгипті в готелі 5 зірок коштуватимуть близько 28 тис.грн на двох. Шрі-ланка з 31 травня на 7 ночей коштує від 72 тис грн.

Але подібні продажі-скоріше, маркетинговий хід. Ви можете заплатити гроші, але це не гарантує, що тур відбудеться. Пізніше вам можуть просто запропонувати перенести його на інші дати «без доплат».

Читайте також: Чи зможуть наші заробітчани працювати на Європу з дому

Туркомпанії пішли ще далі-відкрили ранні бронювання на зимовий сезон 2020-2021 і навіть наступний літній сезон.

Серед пропонованих зимових напрямків- пляжний відпочинок в Єгипті і гірськолижна або екскурсійна програма в Туреччині (Кайсері – Ерджіес – Каппадокія). Влітку наступного року Coral Travel пропонує українцям відпочити на наймасовіших і популярних курортах Туреччини, Іспанії, Єгипту, Греції та Тунісу.

«Знижки до 50% і пільгові умови оплати гарантовані. Перший внесок за заброньований тур-всього 5% вартості, решту суми можна оплатити в будь-який період частинами або відразу не пізніше, ніж за 2 тижні до початку туру», — повідомили в Coral Travel.

Тобто, турфірми готові приймати гроші буквально на будь — яких умовах, а що буде далі-розберуться потім.

Кирилівка за ціною Туреччини


Чимало турфірм роблять ставку на Внутрішній туризм.

«Відродження туристичної галузі після пандемії коронавірусу почнеться з можливості подорожувати Україною. Саме тому Join UP! протягом літнього сезону — 2020 буде активно працювати з внутрішнім туризмом», — розповіли нам в Join UP!

Разом з тим, за словами Ігоря Захаренка, розраховувати на активний туризм всередині країни не доводиться.

»Всі перспективи сезону вбиває транспортне питання — незрозуміло, коли відновиться повноцінне транспортне сполучення. Багато питань до інфраструктури, яка в ненайкращому стані. Ціни при цьому нерідко зашкалюють. Боюся, щоб все це остаточно не відбило у наших громадян бажання подорожувати Україною", — говорить він.

Українські готелі та бази відпочинку вже готові приймати збільшений потік туристів. Багато хто навіть заявляє про знижки, намагаючись таким чином залучити клієнтів. Але цінник на більш-менш пристойні умови, м'яко кажучи, не найдоступніший, навіть зі знижками.

Скажімо, в Кирилівці готель «Сан Рено Резорт СПА», який позиціонується як 5 зірок, пропонує номери зі знижками — 2 тис грн на добу на двох. Тобто, за тиждень відпочинку на Азовському морі доведеться викласти 14 тис. грн. (або майже $500) тільки за житло. За такі гроші раніше можна було знайти гарячу путівку до Туреччини.

База відпочинку «Грес» на косі Пересип пропонує двомісні номери по 1 тис грн на добу. Додатково доведеться платити за парковку.

Але всі рекорди за цінами традиційно б'є Одеса. Апартаменти на літо пропонуються по 1,5-3 тис грн на добу. Стандартний номер в готелі «Немо» (5 зірок) коштує від 6,4 тис грн на добу, котедж а Аркадії на 10 днів в червні пропонується за 75 тис грн на двох.