Яким чином різні країни борються з безробіттям і чий метод найбільш ефективний, на своїй фейсбук-сторінці розповів президент UBC Group Ігор Гуменний.

США

Згідно зі звітом Міністерства праці США, опублікованого 7 травня, число заявок на допомогу з безробіття склало 3,17 млн за тиждень, що закінчився 2 травня. В результаті загальна кількість безробітних за сім тижнів склала близько 33,5 млн. І це ще без урахування різних програм, коли працівники через карантин сидять вдома, а зарплату їм повністю або частково виплачує уряд.

Навіть незважаючи на популістські прямі виплати з бюджету Америка в хорошій формі.

В США, якщо немає контракту чи профспілки на підприємстві, працівника можна звільнити за один день. Така можливість — здоров'я бізнесу. Це дозволяє моментально перерозподілити ресурси на нову діяльність, врешті-решт створити нові робочі місця. Бізнес платить податки, соціальне страхування, а в умовах кризи відразу звільняє працівника і далі про нього піклується держава.

Співробітник йде на біржу отримує в перший місяць 80%, далі цей показник знижується на 10%. Зараз, у зв'язку з карантином і роком виборів, держава додатково пролила золотий дощ додаткових виплат, так що безробітні «сині комірці», фактично сидячи вдома, отримують більше, ніж коли вони працювали.

Читайте також: Вже в травні США почнуть перезапускати економіку

Завдяки такому законодавству бізнес в США швидко перебудовується. Легко припиняє безперспективну діяльність, відсікає вже непотрібні напрямки і вмить створює нові робочі місця.

Аналітики з ФРБ Чикаго у вівторок спрогнозували, що створений ними показник безробіття «U-Cov», в який включені люди, які не враховуються в офіційних даних, наприклад, через відмову шукати роботу під час обмежувальних заходів — у квітні склав 25,1-34,6%.

Великобритания

Банк Англії попереджає, що економіка Великобританії може скоротитися на 14% у 2020 році і на 25% в поточному кварталі. Він також прогнозує, що рівень безробіття у Великобританії може різко зрости до 9% — з нинішніх 4%, навіть незважаючи на те, що уряд заохочує компанії не звільняти персонал і сам платить їм зарплату.

Читайте також: Коронавірус: статистика по країнам

Банк Англії також прогнозує, що світова економіка, в цьому кварталі, може скоротитися на 20%. Удар коронавірусу може призвести до найбільшого більш ніж за 300 років економічного спаду в Британії.

Європейський Союз

Європейське законодавство принципово спрямовано на збереження робочих місць.

Як результат Єврокомісія прогнозує, що рівень безробіття в Євросоюзі підніметься лише з 6,7% до 9%. Проблема заганяється всередину. Створюється відчуття турботи про людей. Але такий страусиний соціалізм тільки погіршує ситуацію. Замість лікування хвороби або перебудови бізнесу — пацієнту вливають знеболювальне.

Від того, що, приміром, держава профінансує збереження робочих місць в туріндустрії або авіакомпаніях, ринок збуту і як наслідок робота в цих компаніях не з'явиться. Для такої підтримки треба збільшувати податки з ефективного бізнесу і вся система болісно перебудовуватиметься. Але солідарно — соціалістична чиновницька агонія нікого не рятує. Приречені напрямки бізнесу все одно збанкрутують. Так і не вдалося Європі зберегти ні легку промисловість, ні значну частину промвиробництва товарів масового споживання.

Читайте також: Кількість офіційно зареєстрованих безробітних в Україні зросла на 22%

Ось як це звучить у Єврокомісара з економіки Паоло Джентилоні: «Безробіття зросте, але разом з тим вживаються заходи, які обмежать його зростання. Збитки від пандемії відіб'ються на ринку праці, але своєчасні заходи урядів і європейських інститутів допоможуть скоротити втрату робочих місць, разом з тим очікується значне зниження відпрацьованих годин».

Україна

А що Україна. Більшість населення з кризи не вилазить з моменту розпаду СРСР. У нас немає грошей. У нас немає дна, у нас є городи і гастарбайтери. Ми настільки бідні, що змушені братися за будь-яку роботу в Європі, навіть ту, від якої відмовляються безробітні європейці. І це перевага — відмінна позиція для старту.