Прогноз курсу і ВВП

Згідно з оглядом JP Morgan, курс гривні до кінця 2-го кварталу поточного року може ослабнути до 29,5 грн/$, потім зміцнитися до 29 грн/$. На кінець 3 та 4 кварталів курс може повернутися до 29,5 грн/$ до кінця 1 кварталу наступного року.

Аналітики JP Morgan прогнозують економічний спад в Україні на 5,1% ВВП в 2020 році при інфляції 3,7%. У 2021 році зростання економіки може скласти 6,3% при інфляції 6%.

Читайте також: JP Morgan спрогнозував, коли фондові ринки знову рекордно злетять

Прогноз платіжного балансу

У звіті зазначено, що шок від COVID-19 вразив як експорт, так і імпорт товарів, а також вдарив по туризму. Поєднання цих чинників дало змогу поліпшити баланс поточного рахунку порівняно з попередніми прогнозами.

Дефіцит поточного рахунку платіжного балансу, згідно з прогнозом, буде невеликим — у 0,2% ВВП.

В JP Morgan припускають, що на тлі зниження обсягів і цін експорт металу з України може обвалитися цього року приблизно на 55%, що можна порівняти з падінням 2009 року. Експорт інших товарів може різко скоротитися на 40% до 2019 році.

Читайте також: Світ чекає низка суверенних дефолтів — аналітик JP Morgan

Щодо імпорту товарів, то у JP Morgan прогнозують падіння на 35%, що значно краще, ніж падіння на 52% у 2009 році. Однак аналітики відзначають, що падіння імпорту може бути більш значним.

Попередній прогноз

  • У кінці березня JP Morgan оцінював падіння економіки України в цьому році до 2,6% з відновленням у 2021 році на 5,1%.
  • Також JP Morgan допускав, що курс на кінець цього року може скласти 28,5 грн/$, на кінець наступного – 29,5 грн/$.

Прогноз Нацбанку

Нацбанк України очікує падіння ВВП на 5% цього року і його відновлення в наступному на 4,3%. Дефіцит поточного рахунку в цьому році прогнозують до 1,7% ВВП і в 3,1% ВВП в наступному.