Смолій нагадав, що прибуток НБУ, який перераховується до держбюджету, складається з двох основних складових. 

По-перше, в портфелі НБУ знаходяться цінні папери уряду на суму 340 млрд грн. Дохідність половини цих паперів прив'язана до інфляції та облікової ставки. «Відповідно, зі зниженням облікової ставки, дохідність, яку Міністерство фінансів нам перерахує, зменшується», — пояснив голова НБУ. 

По-друге, НБУ отримує доходи від кредитів, наданих комерційним банкам. Вони також прив'язані до облікової ставки. Її зниження призведе до падіння і цих доходів. 

Читайте також: НБУ рекомендував банкам утриматись від виплати дивідендів до жовтня

Голова Нацбанку також підкреслив, що прогноз прибутку НБУ в 2020 році було зроблено, з огляду на ситуацію станом на березень 2020 року. Але реальна сума, яку регулятор перерахує до бюджету в 2021, залежатиме від того, як буде виглядати баланс НБУ на кінець року. 

Як писав «Мінфін», в квітні цього року Нацбанк перерахував до бюджету 43 мільярди гривень свого прибутку за 2019 рік, що склало 47,3% доходів бюджету за квітень.

Що відбувається з обліковою ставкою 

Цикл зниження облікової ставки розпочався у квітні минулого року, коли регулятор зменшив її з 18% до 17,5%. Після цього впродовж минулого року Нацбанк переглядав її розмір ще кілька разів.

Востаннє НБУ знижував облікову ставку в квітні 2020 року - з 10% до 8% річних.

Одна з причин зниження облікової ставки — досягнення середньострокової інфляції в межах 5% +-1 п.п.