З одного боку — великої активності від покупців ми не очікуємо. Попереду — три вихідних і «зависати» з розрахунками у валюті або товарами — особливого сенсу у імпортерів немає. Простіше розмістити свою гривню на короткий депозит в банку і на цьому трохи заробити, а купити валюту і проплатися вже вівторком (в понеділок банки не будуть працювати).

Крім цього, на міжбанку ходять активні чутки про подальші розпродажі валюти НАК «Нафтогазом» і частина клієнтів вирішить з купівлею почекати, вичікуючи «дна» по курсу.

А ось продавці-експортери будуть досить активні, тому що їм треба фінансувати господарську діяльність, а гривні у компаній (особливо аграріїв з їх завершенням посівної і поточними значними витратами) — практично немає. Тому їм доведеться активно розпродавати валютну виручку. Це грає на користь зміцнення гривні.

З іншого боку — новини про зміну в програмі співпраці з МВФ (і їх несподіванка навіть для багатьох експертів) так чи інакше, але все ж таки відіб'ються на настроях ринку. Наш бізнес завжди шукає негатив в подібних речах, і на жаль — рідко помиляється. Тому багато хто вирішіть підстрахуватися і не грати в валютну рулетку, купивши валюту зараз за принципом — «мало ли что».

Крім цього, завершується період репатріації дивідендів «дочками» іноземних компаній, що теж може додати попиту на валюту. Ну і сьогодні тендер НБУ з довгострокового рефінансування на термін до 5 років, що може додати суттєві обсяги гривні на банківський ринок і це стане частково відбиватися й на валютному міжбанку.

В цілому, поки учасники ринку налаштовані позитивно в частині перспектив гривні на найближчі дні. А вчорашні активні викупи валюти Нацбанком — підняли настрій і у чиновників.

МВФ, борги, ОВДП та рефінанс: що може підірвати курс (відео)

Не особливо буде задирати котирування і готівковий ринок — попереду три святкових дні і населення несе досить активно валюту в обмінники для фінансування своїх поточних витрат. Тим більше, що багато хто втратив роботу і здача валюти для них зараз основне джерело гривневих надходжень на весь період карантину. Тому для людей це більше вимушений захід. Приплив валюти на готівковому ринку збиває котирування прийому в обмінниках в ці дні.

Спекулянти сьогодні попрацюють в форматі «в дві сторони», а НБУ намагатиметься продовжити скупку долара на міжбанку в разі виходу на торги НАК «Нафтогазу». Якщо ж покупців все ж такі буде більше, чим продавців (що малоймовірно) — Нацбанк стане просто спостерігати за ринком, не витрачаючи резерви.

За прогнозами «Мінфіну» коридор по долару 8 травня на міжбанку буде перебувати у межах 26,70-27,00 гривень, а обсяги операцій складуть до $ 160-200 млн при здійсненні до 510 угод.

Обсяги угод можуть різко збільшиться, якщо НАК «Нафтогаз» вирішить активно продавати валюту, щоб розрахуватися найближчим часом з державою по податкам. Тоді її основним покупцем виступить НБУ.

Котирування готівкового валютного ринку:

Курс в банках на 10 ранку: прийом 26,60-26,85 і продаж 26,95-27,10 гривень.

В обмінниках фінкомпаній: купівля 26,85-26,95 гривень та продаж 26,98-27,00.

Стежте за цікавим і та ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram