Хто перераховуватиме менше

Окремо норматив відрахування чистого прибутку для НАЕК «Енергоатом», Міжнародних аеропорти «Львів», «Бориспіль» встановлено на рівні 30%.

Як пояснюють рішення

«Завдяки цьому рішенню, суб'єкти господарювання державного сектору економіки отримають більше фінансових ресурсів для спрямування їх на розвиток виробництва.

Читайте також: Коболєв розповів, скільки сумарно коштів на рахунках Нафтогазу

«Разом з тим нові положення дозволять забезпечити виконання надходжень в державний бюджет в обсягах, визначених законом», — повідомляють у відомстві.

Як було раніше

  • 26 квітня Кабмін затвердив норматив для виплат до бюджету частини прибутку підприємств, де держава має понад 50% акцій.
  • Так, Укренерго Укргідроенерго перерахують у вигляді дивідендів 30% від прибутку, Приватбанк – 75%, Нафтогаз — 95%.
  • Інші державні банки будуть відраховувати дивіденди за базовим нормативом. Ощадбанк, Укргазбанк і Укрексімбанк відрахують до бюджету 50% від прибутку.
  • Мінекономіки 20 січня запропонував зобов'язати підприємства з державною часткою направити на виплату дивідендів 50% чистого прибутку за 2019 рік, тоді як норматив, встановлений для розподілу прибутку за 2018 рік, становить 90%.
  • З 1 січня 2019 року Кабмін підвищив до 90% з 75% частку прибутку, яку повинні перераховувати до бюджету держпідприємства та їх об'єднання.