Період купівлі валюти під репатріацію дивідендів «дочками» іноземних компаній в поєднанні з активізацією компаній по їх госпдіяльності на початку місяця та наявність у частині великих експортерів коштів від відшкодування ПДВ — збільшить тиск на гривню. Це відбудеться за рахунок зростання попиту на валюту найближчим часом при досить стриманої пропозиції.

З іншого боку — необхідність виплати зарплат персоналу за минулий період і певний дефіцит гривні у більшості компаній — поки страхує нацвалюту.

Спекулянти сьогодні продовжать працювати у форматі «в дві сторони», але при можливості будуть готові й покачати курс, підлаштовуючись під дії великих гравців.

НБУ при наявності надлишку пропозиції — вийде на торги з викупом долара у межах чергових $ 20 млн, але якщо попит буде перевищувати — регулятор намагатиметься не витрачати резерви.

Закон про фінмоніторинг: що зміниться та на кого очікують проблеми (відео)

Деяке пожвавлення викличе й сьогоднішній аукціон Мінфіну з розміщення ОВДП, на якому розміщуватимуться вже тільки папери на 91 день (раніше чиновники мали бажання продавати гривневі облігації на 91 та 154 дня). Якщо в ньому захочуть взяти участь нерезиденти — це частково може збільшити пропозицію валюти на ринку сьогодні (сам аукціон) та завтра (розрахунки по ньому).


За прогнозами «Мінфіну» коридор по долару 5 травня на міжбанку буде перебувати у межах 26,85-27,15 гривень.

Котирування готівкового валютного ринку:

Курс в банках на 10 ранку: прийом 26,90-26,98 і продаж 27,02-27,15 гривень.

В обмінниках фінкомпаній: купівля 26,70-26,95 гривень та продаж 27,09-27,30.

Стежте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram