Як працює ринок нерухомості під час карантину? Що змінилося в підході продавців та покупців житла? Які можливості придбати квартиру в новобудові пропонують зараз забудовники? Де взяти гроші, які спецумови та програми лояльності діють у банках? На що треба звертати увагу у будь-який час, щоб не втрапити в халепу?

Нинішні особливості й тенденції на ринку нерухомості, кредитні програми й розстрочку від забудовників та багато іншого обговорили фахівці під час zoom-конференції «Антикризові фінансові інструменти для покупців первинної нерухомості», організованої компанією «Інтергал-Буд».

Від Глобус Банку в дискусії взяла участь Катерина Личана, Начальник управління по роботі з партнерами.

Глобус Банк працює на ринку кредитування первинної нерухомості вже більше 3 років, у банку акредитовано понад 30 партнерів і більше 200 об'єктів нерухомості, а кредитний портфель відзначається високою якістю.

К. Личана підкреслила, що банк не припинив іпотечне кредитування навіть зараз, під час специфічного карантинного періоду. Потік заявок знизився, і банк змушений збільшити розмір початкового внеску Клієнта до 40%, однак після завершення планує вийти на колишні показники й результати.

Зараз Глобус Банк пропонує своїм клієнтам такі вигідні умови кредитування:

  • термін кредиту до 20 років;
  • сума кредиту до 2,5 млн;
  • відсоткову ставка — залежно від умов, узгоджених з партнером, є умови зі ставкою від 0,01% річних на перший рік;
  • при сумі кредиту до 700 тис. грн — довідка про доходи не обов'язкова.

При виборі об'єкта для інвестування К.Личана порадила клієнтам звертати увагу на наявність іпотечної програми. Це — додаткова гарантія якості й надійності партнера. «Якщо об'єкт акредитований банком, клієнт може сміливо ставити галочку, що пакет документів забудовника перевірений», зазначила вона.

За словами К.Личаної, особливо важливим для банку є питання мінімізації ризиків кредитування на купівлю нерухомості на первинному ринку. Для цього банк приділяє особливу увагу двом головним аспектам — вибору партнерів-забудовників (вивчає його репутацію, історію введених об'єктів і власників) та акредитації житлових комплексів (з перевіркою дозвільних документів, прав на землю, забудовника і схему фінансування).

Ще одне нагальне питання — чи з'являться на українському ринку дешеві іпотечні кредити. К.Личана нагадала, що ще до початку епідемії влада і НБУ прогнозували, що до кінця 2020 року ставка за іпотекою буде на рівні 10-12%. Для встановлення таких кредитних ставок потрібні дешеві ставки за депозитами, однак зараз процес їхнього зниження припинився. Здешевлення іпотеки можливе тільки після здешевлення фінансового ресурсу.