З одного боку — спрацює ефект першого дня місяця. Клієнти і банки підводять підсумки квітня та остаточно визначаються із завданнями на травень. Це зазвичай знижує їх активність на міжбанку.

З іншого боку — компаніям буде зарахована виручка в доларах за неробочий у нас, але робоче в США 1 травня. Частина цих коштів піде на валютний ринок відразу ж у тих клієнтів, кому не вистачає обігових коштів для своєї роботи, що додасть пропозиції на торгах. У той же час, великі експортери вже отримали основну частину відшкодувань ПДВ та будуть витрачати в першу чергу на свої потреби саме цю гривню, а не валюту.

Плюс завтра новий аукціон Мінфіну з розміщення ОВДП. Поки чиновники мають бажання розмістити гривневі облігації на 91 та 154 дня, але можуть і переграти після консультацій з первинними дилерами. Останній аукціон пройшов для них досить вдало (продали облігацій в еквіваленті на 9,8 млрд гривень) і завтрашній може також зіграти на зміцнення гривні, якщо в ньому захочуть взяти участь нерезиденти. Чи будуть вони це робити або в основному покупцями будуть виступати українські держбанки — покаже завтрашній день. Але певні рухи на валютному ринку, пов'язані з проведенням аукціону — ми будемо спостерігати усі три перші дні тижня (з понеділка по середу).

Закон про фінмоніторинг: що зміниться та на кого очікують проблеми (відео)

На готівковому ринку за три вихідних обмінники фінкомпаній також набралися «дешевої» валюти і частина її також може опосередковано вийти на міжбанк, що додасть пропозиції на торгах.

Пожваваться й «дочки» іноземних компаній, які найближчим часом будуть купувати валюту під репатріацію дивідендів. Активний стане в ці дні й Сітібанк, який своїми операціями часто дуже суттєво впливає на поведінку міжбанку і навіть в обсягах, порівнянних з Нацбанком.

Тому сьогодні на торгах буде цікаво.

За розрахунками «Мінфіну» коридор по долару 4 травня на міжбанку буде перебувати у межах 26,85-27,15 гривень при проведенні операцій на суму до $ 160-200 млн та здійсненні до 440-510 угод.

Ринок за фактом залишиться повністю залежним від ситуативних завдань великих гравців і можливих інтервенцій НБУ в разі надлишку пропозиції на торгах.

Котирування готівкового валютного ринку:

Курс в банках на 10 ранку: прийом 26,70-27,00 і продаж 27,10-27,30 гривень.

В обмінниках фінкомпаній: купівля 26,95-27,08 гривень та продаж 27,10- 27,30.

Стежте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» вTelegram