Чому важливий законопроєкт

Ухвалення «антиколомойського» законопроєкту є головною умовою отримання Україною нової програми МВФ. Якщо проєкт закону буде прийнятий, Україна може розраховувати на перший транш від Міжнародного валютного фонду вже в кінці травня

Законопроєкт передбачає, що власники та ексвласники банку, інтереси яких були порушені через виведення банку з ринку, можуть отримати відшкодування шкоди тільки в грошовій формі.

Також у законі зазначено, що визнання незаконним рішення щодо виведення банку з ринку не може бути підставою для його скасування.

Читайте також: Бюджет надзвичайної ситуації враховує майбутнє фінансування від МВФ — Марченко

«Антиколомойський закон» є основним prior action МВФ, який має виконати Україна, щоб отримати кредит від МВФ.

Що таке спецпроцедура

Дана процедура застосовується вперше і стала доступна після прийняття змін до регламенту парламенту 16 квітня.

На позачерговому засіданні 16 квітня Рада ввела особливу процедуру прийняття законопроєкту №2571-д. Депутати прописали в регламенті: якщо до законопроєкту (крім проекту кодексу чи законопроекту по спецпроцедурою) перед другим читанням подали поправки в кількості, що в п'ять разів перевищує кількість статей проекту (але не менше 500), його можна розглядати за особливою процедурою.

Після запуску спецпроцедури розгляд законопроекту здійснюється в 2-денний термін.

Передісторія

Фінансовий комітет Верховної Ради закінчив розгляд усіх 16 тисяч поправок до законопроекту про банки №2571-д і рекомендував його до другого читання.

Читайте також: Депутати запросили МВФ приєднатися до фінального обговорення «антиколомойського закону»

  • Фінальна версія проекту закону №2571-д наприкінці березня була погоджена з МВФ. 30 березня Рада прийняла законопроект у першому читанні.

  • Після цього депутати подали до нього 16 335 правок. За словами депутата Железняка, понад 13 тисяч поправок внесли депутати «Слуги народу».

Читайте також: Стало відомо, які поправки внесли до «антиколомойського» закону після обговорення з МВФ

  • Як повідомляв раніше голова фракції «Слуга народу» Давид Арахамія, МВФ надасть Україні перший транш по кредиту протягом трьох тижнів після того, як ВР підтримає у другому читанні «антиколомойський» законопроект.

  • Оновлений макропрогноз НБУ передбачає отримання першого траншу фінансування на суму близько $2 млрд у другому кварталі. Водночас відсутність домовленості про програму залишається основним ризиком для реалізації цього прогнозу.