Хто сплатив найбільше податку

«Сукупний розмір сплаченого податку на прибуток небанківськими фінансовими установами, за даними казначейства, порівняно з аналогічним показником банків склав 54,7%. При цьому активи небанківських фінансових установ щодо активів банків склали близько 15%», — розповів Залєтов.

Він також зазначив, що велика частина (67,5%) податку на прибуток припала на страхові компанії, у яких темп зростання цього показника склав 8,8%. Водночас інші фінустанови, зокрема фінкомпанії, демонструють збільшення податкових відрахувань на 94,5%.

Читайте також: НБУ поки не дозволить небанківським фінустановам залучати кошти вкладників

На його думку, зняття мораторію на перевірки й активні регуляторні дії з очищення ринку небанківських фінансових послуг у першому кварталі 2020 року дали змогу вивести з ринку 33 слабких і ненадійних гравців.

Читайте також: Ломбарди та небанківські обмінки виходять з карантину

Як карантин вплинув на ринок

На думку Залєтова, пандемія COVID-19 внесла свої корективи в динаміку надання небанківських фінпослуг. Тому очікується зниження обсягів фіскальних надходжень вже за підсумками першого півріччя поточного року.

Щоб вирівняти ситуацію, необхідні антикризові дії:

  • розширити інструменти фондування небанківських фінансових установ та лізингодавців;
  • стимулювати попит на послуги, орієнтовані на соціальні потреби населення та підтримку малого і середнього бізнесу.

Читайте також: 43% фінкомпаній знизили зарплати працівникам. Доходи компаній скоротилися (опитування)

Раніше повідомлялося

  • З 1 липня 2020 року НБУ, згідно із законом про «спліт», стане регулятором ринку небанківських фінансових послуг фінансового сектору, а саме страхових, лізингових, факторингових компаній, кредитних спілок, ломбардів та інших фінансових компаній. Ці повноваження до НБУ перейдуть від Нацкомфінпослуг.

Читайте також: Новий регулятор. Що Нацбанк обіцяє страховим компаніям і кредит-кафе

Рейтинг кращих кредитів під 0% МФО