Прогноз МОП

За прогнозом МОП, через продовження обмежувальних заходів наслідки пандемії виявляться для ринку праці у 2 кварталі значно гіршими, ніж раніше передбачалося.

Порівняно з докризовим рівнем (4 квартал 2019 року) зниження зайнятості очікується на 10,5%, або 305 млн робочих місць за умови 48-годинного робочого тижня.

Читайте також: МОП: 25 мільйонів людей можуть втратити роботу через кризу. Що повинна зробити влада

Попередня оцінка становила 6,7%, або 195 млн працівників, зайнятих повний робочий день.

Хто під найбільшим ризиком

МОП акцентує увагу на неофіційно працевлаштованих, оскільки вони особливо вразливі: високий рівень бідності, майже немає правового захисту, робота часто небезпечна.

Експерти вважають, що через коронакризу майже 1,6 млрд таких працівників із загальної кількості у світі 2 млрд і глобального трудового населення в 3,3 млрд можуть залишитися без засобів до існування.

Читайте також: Карантин. Мінімальний розмір допомоги по безробіттю підвищили у півтора разу

Які сфери на межі банкрутства

Понад 436 млн підприємств у світі знаходяться на межі банкрутства. Серед них близько 232 млн — в оптовій і роздрібній торгівлі, 111 млн — в обробній промисловості, 51 млн — у сфері готельного та продовольчого обслуговування і 42 млн — у сфері нерухомості та інших видів комерційної діяльності.

Читайте також: Кабмін обіцяє 500 тисяч робочих місць із зарплатами 7000 гривень. Які вакансії запропонують українцям

Раніше повідомлялося

  • У березні МОП прогнозувала, що близько 25 млн людей можуть залишитися без роботи через пандемію коронавірусу, якщо уряди країн не відреагують.
  • Станом на 28 квітня з 12 березня в Держслужбі зайнятості зареєструвалося понад 127 тисяч нових безробітних, з яких кожний другий був звільнений з роботи під час карантину.
  • За місяць карантину кількість безробітних в Україні зросла на 1-1,3 млн і становить 2,5-2,8 мільйонів осіб, за даними ТПП.
  • На порталі онлайн-держпослуг «Дія» тепер можна зареєструватися як безробітний і оформити допомогу по безробіттю.