«Мінфін» розібрався, чи скоро ми повернемося до звичного життя, і що може пришвидшити цей процес.

Урядовий проект

Кабмін пропонує виводити Україну з карантину у 5 етапів. Кожен з них залежатиме від динаміки поширення коронавірусу та передбачатиме нове послаблення.

Запуск першого етапу стане можливим, якщо співвідношення нових випадків до загальної кількості хворих не змінюватиметься або коливатиметься у межах 5%.

Така ситуація має тривати впродовж 10 днів. Іншими словами, поширення коронавірусу вийде на так зване «плато», коли ще ніби і зменшення кількості нових захворювань немає, але й ріст не спостерігається.

В такому випадку передбачені наступні послаблення:

  • дозвіл гуляти в парках і скверах;
  • відкриття частини об'єктів індустрії краси;
  • дозвіл торгівлі непродовольчими товарами;
  • дозвіл кав'ярням працювати на виніс;
  • відкриття автомийок, веломагазинів, велопрокату, нотаріусів.

Цифри, які публікує МОЗ, поки що демонструють досить суттєве коливання кількості виявлених інфікованих осіб. Так, 24 квітня їх було 477, 25 числа – 475, 26 квітня – 392, а 27-го – 401. Здавалося б, можна говорити про поступове зменшення, але за даними на 29 число коронавірус підтвердили ще у 456 осіб – знову ріст.

Страхування від COVID-19. Виплата до 50 тисяч гривень

Другий етап настане лише, якщо 10 днів поспіль кількість інфікованих зменшуватиметься. Тоді серед іншого уряд дозволить:

  • працювати на винос закладам харчування;
  • відкрити спортивні зали і готелі.

Якщо 10 днів поспіль кількість одужуючих вдвічі або більше перевищуватиме кількість нових заражень — почне ревлізовуватись третій етап. Він передбачає запуск метрополітену (але лише за спецпропусками), відкриються ТРЦ (але без розважальних зон), театри, кінотеатри, ресторани і кафе для відвідувачів.

До цього показника Україні ще далеко. Наприклад, 29 квітня кількість нових випадків зараження приблизно вчетверо перевищувала число тих, хто вилікувався.

Для того ж, щоб настав четвертий етап і метрополітен з наземним транспортом почали працювати для всіх, впродовж 10 днів в області має виявлятись менше 5 не пов’язаних між собою випадків. Тоді ж повноцінно запрацюють ТРЦ і заклади культури.

До цього етапу нам також ще далеко. Наприклад, в Києві на 29 квітня виявлено 39 нових випадків. А в лідери за поширенням коронавірусу вийшла Чернівецька область – 60.

Є області де за день нові випадки не фіксуються, але поки що не було підтверджень, що це триває значний період. До того ж можуть виникнути питання в оперативності надання статистики, забезпеченості тестами і якості досліджень.

Всі обмеження будуть зняті лише на п'ятому етапі, коли нові зараження будуть лише поодинокими і в осіб, що прибули з-за кордону.

Місцеве регулювання

Мер Києва Віталій Кличко пояснив яким чином буде запроваджуватись перший етап виходу з карантину. За його словами, почнуть роботу непродовольчі магазини площею до 300 квадратних метрів.

Перукарні та салони краси прийматимуть відвідувачів лише за попереднім записом. Кіоски працюватимуть, але не можна буде вживати придбані у них продукти на місці. Також повернуться до роботи ательє і адвокатські контори.

Окремо КМДА встановить, скільки відвідувачів може бути в магазині чи офісі залежно від його площі. Також прописано вимоги прибирання, а в деяких випадках кварцування приміщень.

Напевне, подібні механізми для першого етапу застосовуватимуть і інші регіони.

Коли цього чекати

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль сподівається, що перший етап буде запущений вже 11 травня. Сподівання на це висловив і Віталій Кличко.

Наступні ж етапи не прив’язані до конкретних дат.

За словами колишнього міністра економіки Тимофія Милованова, розрахунки Київської школи економіки показують, що етапи 3-5 можуть взагалі не настати у цьому році. Тобто не буде ані метро, ані відвідування ресторанів, ані роботи торгівельних центрів.

Причина цього не тільки у поширенні хвороби, а й у надто чутливих метриках Кабміну. На думку Милованова, якби висувалась вимога показників не впродовж кожного з 10 днів, а середніх цифр за 10 днів – етапи наставали б швидше.

Читайте також: Що потрібно знати бізнесу, щоб пережити кризу. Поради фінансиста Рея Даліо

Дещо оптимістичніша у очікуваннях Національна академія наук. Вчені вважають, що етапи 3-5 можуть настати вже до кінця літа. Водночас, ця модель виходить з того, що коронавірус має сезонність і влітку поширюватиметься менше. Чи відповідатимуть ці сподівання дійсності – ще невідомо.

Вуличне право

Етапи, які встановив уряд – не аксіома і їх завжди можна переглянути. Не виключено, що влада може послаблювати обмеження навіть попри недосягнення визначених показників. І підштовхнути до цього владу можуть мітингарі.

Перші, хто вже готується вийти з карантину – працівники ринків, які показали свою організованість та готовність до протестів. Впродовж тижня мітинги з вимогою дозволити роботу ринків відбувались по всій Україні.

За даними Опендатабот, через закриття ринків можливість працювати втратили понад 211 тис. ФОПів, що займались торгівлею. Однак це лише вершина айсбергу. Без роботи залишились наймані продавці, а фермери і власники присадибних ділянок втратили можливість продавати свою продукцію.

29 квітня акція протесту пройшла під стінами Кабміну, а в Херсонській області фермери, які не можуть продати товар на оптовому ринку, перекрили дорогу.

Настав час заощаджувати. Обирай депозит з вигідною ставкою в каталозі від «Мінфіну»

Як результат — дозвіл торгівлі на ринках. «Йдеться про відкриття продовольчих ринків по всій території України, які зможуть функціонувати в режимі не гірше, ніж супермаркети. Тобто з дотриманням жорстких санітарних норм, порушення яких будуть суворо каратися, аж до закриття роботи ринків на певний період», — пояснив задум Шмигаль.

Ослаблення режиму саркастично прокоментував мер Дніпра Борис Філатов: «Впродовж місяця на кожній селекторній нараді з керівництвом держави мери обласних центрів криком кричать: «Не думайте закривати ринки — бо буде горе», а керівництво держави у відповідь: «Не дозволено! Тримати і не пущати! І взагалі, ви, місцеві князьки, за ці ринки так переживаєте, напевно тому, що з них годуєтесь» Після того, як горе таки трапляється, народ починає бунтувати і перекривати дороги, то колективний «дорогий Леонід Ілліч» вдає, що народ почув і біжить підстрибом ринки відкривати».

Звісно, працівники ринку більш організовані, ніж інші представники малого бізнесу, але очевидно невдоволення серед всіх підприємців зростатиме. Зараз не мають можливості працювати майже 15 тис. ФОПів, що надають медичні і стоматологічні послуги; близько 1,8 тис. з транспортної сфери; близько 14 тис. — освітньої. Постраждали й інші категорії підприємців.

Загалом, за даними Європейської бізнес асоціації 78% підприємців наразі втратили до трьох чвертей доходів, а 18% розмірковують над закриттям бізнесу.

Тим більше, що деякі компанії в час карантину не простоювали і продовжували працювати. Наприклад, продавці електроніки і побутової техніки.

«Чому одним великим і відомим прямо в центрі столиці на Хрещатику можна впускати покупців в зал і продавати мопеди, а іншим дрібним та середнім по всій країні не можна продавати паркет, штори або дивани?», — обурювався підприємець Олексій Давиденко.

Міжнародний тиск

Додатковим джерелом тиску на українську владу стане приклад інших країн, які вже згортають карантинні заходи.

Наприклад, в Бельгії з 4 травня дозволили роботу непродовольчих магазинів і частково шкіл. У Швейцарії вже повернулись до роботи перукарні і магазини товарів для дому.

Чехія вирішила ще 27 квітня відкрити магазини, площею до 200 квадратних метрів, а з 11 травня –площею 1000 «квадратів». На червень заплановано відновлення роботи готелів і ресторанів. Норвегія теж послабила карантин: 27 квітня почали працювати перукарні та масажні салони, а за кілька днів до цього до роботи повернулись дитячі садки.

Часткове послаблення карантину готують Польща, Австрія, Словенія, Болгарія.

Ослабила режим навіть Італія, яка найбільше в ЄС постраждала від коронавірусу. В деяких районах країни відновили роботу книгарні і пральні. Магазини, як очікується, вже почнуть працювати з 11 або 18 травня. Щоправда, в Італії 28 квітня кількість людей, які вилікувались, вперше перевищила кількість нових хворих. Україні до цих цифр ще далеко.

Читайте також: Онлайн ресторани, старе кіно і порожня рецепція в готелі. Який сервіс ми побачимо, коли вийдемо з карантину

В Україні епідемія почалась пізніше, ніж у більшості країн Західної Європи, водночас чим більше буде прикладів скасування обмежень, тим складніше нашій владі стане пояснювати причини жорсткого карантину. Тому і бізнес має шанс повернутись до роботи швидше, ніж заплановано зараз.

Олексій Писарев