Про що попередили в МВФ

«Будь-які законодавчі зміни, які звужують незалежність НАБУ, будуть сприйняті як відмова від попередніх антикорупційних зобов'язань і вимагають корегування будь-якої нової програми (співпраці МВФ з Україною — ред.)», — пояснив представник МВФ.

Читайте також: Бюджет надзвичайної ситуації враховує майбутнє фінансування від МВФ — Марченко

Із чим пов'язаний лист

Приводом для цього листа стали «запропоновані зміни до законодавства, які розширять підстави для звільнення голови НАБУ, включивши в них рішення суду про адміністративне корупційне правопорушення».

У МВФ вважають, що такі зміни поставлять під сумнів незалежність НАБУ.

Читайте також: Два сценарії для України: кредит МВФ або запуск друкарського верстата

Роден нагадав, що інституційна незалежність НАБУ і його голови є критичними складовими ефективності органу й були важливими елементами попередніх програм МВФ.

Передісторія

  • 10 березня в Верховну Раду був внесений законопроект №3180, у якому пропонують розширити перелік підстав для звільнення директора НАБУ.
  • Цього тижня Комітет з питань правоохоронної діяльності рекомендував Раді прийняти за основу законопроект №3133, який також може призвести до відставки нинішнього глави НАБУ Артема Ситника.

На яку допомогу від МВФ розраховує Україна

  • Мінфін очікує, що до кінця 2020 року МВФ перерахує Україні два транші на загальну суму $3,5 млрд у межах нової кредитної програми EFF. Перший транш — $1,75 та другий транш — $1,75.
  • За словами міністра фінансів Сергія Марченка, загальний обсяг нової дворічної програми співпраці України з МВФ має становити скласти не менше $8 млрд.
  • Також Марченко повідомив, що Україна не зверталася до МВФ за окремим кредитом для боротьби з пандемією коронавірусу.

Читайте також: Уряд не планує виходити на зовнішні ринки боргового капіталу в цьому році — Марченко

  • Перший транш від МВФ Україна може отримати вже у травні. Про це заявив голова парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев.
  • На сьогодні Україна майже виконала всі умови, необхідні для того, щоб МВФ затвердила програму.
  • 27 квітня фінкомітет Ради завершив розгляд понад 16 тисяч поправок до закону про банки і рекомендував Раді прийняти його у другому читанні.