Деталі постанови

«Прийнята постанова буде завтра опублікована в Урядовому кур’єрі, що означатиме фактичний рестарт роботи продовольчих ринків. При дотриманні санітарним норм, які були запропоновані головним санітарним лікарем МОЗ, в Україні відкриється 872 ринки», — прокоментував міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Ігор Петрашко.

Контроль

За його словами, контроль за дотримання продовольчим ринком протиепідемічних вимог покладено на представників Держпродспоживслужби. Зокрема, територіальні органи відомства мають забезпечити постійну присутність на кожному ринку не менше 2-х своїх інспекторів і щоденно проводити позапланові перевірки.

Читайте також: Кличко відмовився відкривати продуктові ринки (відео)

Міністр підкреслив, що заборона роботи ринків була тимчасовим вимушеним кроком у відповідь на масові порушення і з метою не допустити погіршення епідеміологічної ситуації в країні.

«Звертаюся до керівників ринків, підприємців і фермерів, які продають на цих ринках, з великим проханням дотримуватися норм, які встановлені головним санітарним лікарем. Ці норми не є унікальними, вони подібні до тих, які встановлені для магазинів», — зазначив Петрашко.

Вимоги до ринків

  • бути зареєстрованим, як оператор ринку харчових продуктів
  • температурний скринінг (працівників ринку, продавців і відвідувачів);
  • перебування на ринку – в одягненій масці (у т.ч виготовленій самостійно або респіраторі);
  • на кожному вході – диспенсер з антисептиком;
  • кількість покупців – не більше 1 на 10 м² торгівельної площі ринку;
  • відстань між продавцями – не менше ніж 3 метри;
  • робочі місця продавців – обладнано прозорими захисними екранами (із плівки або пластику);
  • проведення дезінфекції контактних поверхонь (дверних ручок, поручнів на сходах, вимикачів і т.д.) – кожні 3 години;
  • дезінфекція всіх приміщень, включаючи стаціонарні торгівельні місця – в кінці кожного робочого дня ринку;
  • відсутність неконтрольованої (стихійної) торгівлі на прилеглій до ринку території;
  • постійне інформування відвідувачів ринку щодо встановлених обмежень, яких необхідно дотримуватись.

У разі допущення порушень вимог будуть накладатися штрафи.

Передісторія

  • 1 квітня Міністерство охорони здоров'я дозволило владі на місцях відкрити продуктові ринки під час карантину, але наказало суворо дотримуватись певних обмежень.

  • 14 квітня через системні порушення правил дозвілу на роботу частині продуктових ринків скасували.

  • 25 березня Кабінет міністрів ввів режим надзвичайної ситуації на всій території України. Карантин наразі продовжили до 11 травня.

  • Уряд запровадив в Україні карантин у зв'язку з розповсюдженням коронавірусу COVID-19 спочатку на три тижні — з 12 березня по 3 квітня.

  • З 15 березня держава на два тижні закрила кордони для іноземних громадян, а з 17 березня — повністю закрито авіасполучення.

  • 17 березня по всій Україні закрили заклади харчування, торгові центри, перукарні, розважальні заклади. Продовжують роботу: продуктові і господарські магазини, аптеки, АЗС, банки і банкомати, страхові компанії.

  • З 23 березня у Києві заборонили рух громадського транспорту, зокрема метро. Перевозять тільки медиків, рятувальників, поліцейських, комунальників, працівників продуктових магазинів і аптек, а також співробітників стратегічних підприємств.