На скільки подорожчали ф'ючерси

Станом на 09:15 за київським часом ціна на червневі фъючерсы нафти марки Brent встановлена на рівні 22,83 долара за барель. На відкритті Brent торгувалася по 23,02 долара за барель, що на 28 центів вище рівня закриття торгів ($ 22,74)

Ф'ючерси на WTI на червень на торгах нью-йоркської товарної біржі NYMEX збільшилися на 9,56% ($ 1,18) — до $ 13,52 за барель.

Читайте також: Що відбувається з цінами на нафту і як це позначиться на Україні

У вівторок, 28 квітня, під час сесії ціни падали майже на 20% і піднімалися на 6%.

Запаси нафти виросли

За даними API, запаси нафти виросли на 10 млн барелів до 510 млн за тиждень, що завершився 24 квітня, тоді як аналітики припускали, що вони зростуть на 10,6 млн барелів.

Даних про запаси США поки немає — Управління енергетичної інформації США публікує дані на день пізніше.

Читайте також: Світові акції ростуть на тлі стимулювання економік США, Японії та ЄС

Регулятори штату Техас, найбільшого виробника нафти в США, 5 травня проголосують за те, чи варто вводити обмеження на виробництво. Штати Північна Дакота і Оклахома також вивчають способи законного скорочення виробництва.

Що говорять в ОПЕК

Організація країн-експортерів нафти (ОПЕК) прогнозує, що ціна нафти в другій половині 2020 року буде коливатися біля $40 за барель.

Крім рішень ОПЕК++, відновленню цін сприятимуть результати тих заходів, які були вжиті у деяких країнах. Зокрема, в Китаї та Європі.

Передісторія

  • Після запровадження обмежень у межах боротьби з поширенням коронавірусу світовий попит на нафту впав.
  • 12 квітня члени Організації країн-експортерів нафти (ОПЕК) і ряд інших нафтовидобувних держав, включаючи Росію, домовилися про зниження видобутку нафти в травні-червні на 9,7 мільйона барелів на добу (б/с), або на 23% від рівня жовтня 2018 року. Для Росії і Саудівської Аравії рівні відліку визначені окремо — 11 млн б/с

Читайте також: Що відбувається з цінами на нафту і як це позначиться на Україні

  • У травні-червні зниження складе 9,7 млн б/с (на 23%), з липня до кінця 2020 року — 7,7 млн б/с (на 18%), далі, до травня 2022 року — 5,7 млн б/с (на 14%).
  • 20 квітня вартість квітневого ф'ючерса WTI впала до нуля, а потім і зовсім, вперше в історії, досягла негативних значень. Котирування завершили торгову сесію на позначці мінус $37,63 за барель. Пізніше почали поступово підвищуватися.