Про це свідчать результати «Опитування про умови банківського кредитування» за 2 квартал, яке фахівці НБУ проводили з 19 березня по 9 квітня 2020 року.

Як банки кредитували бізнес

У минулому кварталі для кредитів бізнесу найбільше падіння відбулось в сегментах довгострокових кредитів та кредитів в іноземній валюті. Натомість попит на короткострокові позики повільно зростав.

Запити на реструктуризацію боргу досягли максимуму з 3 кварталу 2017 року. Саме цей чинник і потреба в поповненні запасів та обігових коштів визначали попит зі сторони великих підприємств у І кварталі.

Рейтинг кращих кредитів під 0% в МФО

Натомість зі сторони малого та середнього бізнесу знижується попит на кредити для поповнення обігового капіталу та капітальних інвестицій.

Половина всіх опитаних банків у минулому кварталі посилили стандарти кредитування бізнесу через негативні інфляційні, курсові та загальноекономічні очікування. Також зменшився рівень схвалення заявок на кредити бізнесу.

Читайте також: Доступні кредити. Кабмін і НБУ хочуть розширити програму 5-7-9%

Для великих позичальників основною причиною респонденти вказали жорсткіші умови в частині розміру кредиту або кредитної лінії, а для МСП – вимоги до застави.

Попит на кредити серед населення

Падіння попиту з боку населення на кредити у 1 кварталі стало найбільшим із 2015 року. Для споживчого кредитування це пов'язане зі зменшенням витрат на товари тривалого вжитку та купівлю іноземної валюти.

У 1 кварталі банки посилили стандарти іпотечного та споживчого кредитування через інфляційні ризики, очікування зниження загальної економічної активності і платоспроможності споживачів. Також зменшився рівень схвалення заявок на кредити населенню.

Читайте також: НБУ розповів, як регулюватиме ринок кредитування фінкомпаніями

Банки відзначають, що загалом у минулому кварталі різко зріс рівень всіх ризиків, серед них кредитний ризик – найбільше, а ризик ліквідності – найменше.

Очікування банків

Наступного кварталу, а також найближчі 12 місяців загалом банки очікують подальшого скорочення попиту населення та бізнесу на кредити.

Водночас банки все ще прогнозують зростання обсягів депозитів, хоча і менше, ніж у попередніх кварталах. Частина банків очікує відпливу коштів клієнтів.

Читайте також: Кредитні канікули українцям надають 30 банків — НБУ

Нагадаємо

  • Національний банк і Кабінет міністрів до 1 травня запропонують програму іпотечного кредитування за ставкою близько 10% річних. Про це президент Володимир Зеленський заявив у своєму відеозверненні.
  • Також Кабмін разом з Національним банком допрацьовують держпрограму «Доступні кредити 5-7-9%», щоб розширити її дію на той бізнес, який вже має кредити.