Історичний момент

«Це історичний момент для всіх українців і для мене особисто. Україна чекала на цей закон з часу здобуття незалежності. Це була нелегка боротьба», — заявив Зеленський.

Що передбачає закон

  • Законом передбачено, що з 1 липня 2021 року право власності на земельні ділянки сільськогосподарського призначення площею до 100 гектарів можуть набувати виключно громадяни України.

Читайте також: Мораторій знято. Рада відкрила ринок землі

  • З 1 січня 2024 року таку можливість отримають також юридичні особи, власниками яких є українці. Вони зможуть купувати до 10 тисяч гектарів землі.

  • Заборонено також продаж державних та комунальних земель.

  • Відповідно до підписаного закону, питання, чи надавати іноземцям право купувати землю, вирішуватиметься на референдумі.

Читайте також: Дві умови. МВФ може збільшити розмір допомоги Україні до $8 мільярдів

  • Крім того, що закон забезпечить повноцінну реалізацію права приватної власності на земельні ділянки сільськогосподарського призначення для громадян України, він сприятиме значному розширенню інвестиційних можливостей в аграрному секторі.

Передісторія

Мораторій на продаж землі діяв в Україні з 2001 року. Спочатку його продовжили до 2005 року. Потім мораторій продовжували щороку на 1 рік. Останній раз мораторій на продаж землі продовжили до кінця 2019 року.