1) Продовження періоду виплат сум відшкодувань ПДВ. Значна частина експортерів ще повинна отримати кошти від держави й вони намагаються дотягнути з продажем валюти до цього періоду, щоб заощадити свою валютну виручку. Виходить в них це погано — посівна у розпалі (аграрії), оборотних коштів для поточних витрат не вистачає (металурги), хронічна нестача коштів та тотальні неплатежі або їх затримки (проблема всіх секторів економіки, які ще працюють у карантин). Все це поки не дає клієнтам особливо притримувати валюту і працює на зміцнення позицій гривні;

2) Сьогоднішній аукціон Мінфіну з розміщення ОВДП. На момент написання статті чиновники вже переграли умови і будуть розміщувати тільки гривневі облігації на термін 97 днів (раніше хотіли ще й на 210 днів), а також доларові — на 169 і 252 дні.

Ребусів залишається декілька: 1) яка прибутковість за паперами влаштує Мінфін (раніше навіть під 10% річних їх не брали, зараз знизили облікову до 8% і на вторинному ринку їх прибутковість майже в два рази вище первинного ринку) і хто їх буде купувати; 2) скільки коштуватиме державі доларові розміщення та їхній обсяг (він не вказаний чиновниками); 3) за рахунок яких грошей це буде відбуватися — тих, що вже є на рахунках інвесторів або нових.

Від відповідей на ці питання і головне — реальних рухів грошей — буде багато в чому залежати розклад попиту та пропозиції на валютному міжбанку сьогодні (аукціон) та завтра (розрахунки по ньому);

3) Наближення закінчення місяця і три травневих вихідних. Компанії будуть поспішати закрити свої розрахунки по місяцю в найближчі пару днів, тому що залишати їх на четвер (останній робочий день квітня )- ніхто не буде. Це активізує ринок. За нашими розрахунками, сьогодні обсяг операцій на міжбанку складе до $ 280 млн при здійсненні до 680 угод.

НБУ вийде на міжбанк з інтервенцією по викупу долара (якщо буде його надлишок), як він це зробив вчора. Якщо ж пропозиція і попит будуть в приблизної рівновазі або навіть попит буде вище — регулятор навряд чи стане втручатися. Йому треба накопичувати резерви перед важким у частині зовнішніх виплат травнем.

Спекулянти, як завжди, попрацюють у форматі «в дві сторони» та гратимуть на різницях готівкового та безготівкового курсів.

За розрахунками «Мінфіну» коридор по долару у вівторок 28 квітня на міжбанку буде перебувати у межах 26,95-27,25 гривень.

Економіка, безробіття та курс валют: чого очікувати Україні (відео)

Котирування готівкового валютного ринку:

Курс в банках на 10 ранку: прийом 26,90-27,11 і продаж 27,22-27,45 гривень.

В обмінниках фінкомпаній: купівля 27,15-27,25 гривень та продаж 27,28-27,35.

Стежте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram