Кредити від Зеленського

«На цьому тижні уряд і Національний банк України повинні подати дві важливі програми. Перша — це іпотека для населення зі ставкою близько 10%. Друга — це кредити малому бізнесу за низькими ставками для виплати заробітних плат своїм працівникам», — заявив Зеленський.

За словами глави держави, він також очікує зниження ставок по іншим кредитам після зниження облікової ставки НБУ.

Низька ставка

«Вітаю рішення Національного банку знизити облікову ставку до 8%. Це дає банкам можливість знизити ставки за кредитами, як для бізнесу, так і для населення. Тепер м'яч на їхньому боці, і ми з нетерпінням очікуємо такого рішення», — додав президент.

Передісторія

  • Раніше перший заступник голови НБУ Катерина Рожкова заявила, що 2020 рік повинен стати роком повноцінного відновлення іпотечного кредитування".
  • Напередодні президент Володимир Зеленський заявив, що ставки по іпотеці знизять до 10% річних вже у вересні 2020 року: «Уряд і Нацбанк вже працюють над зниженням процентної ставки. На вересень іпотека може бути 10%. Це дуже важке завдання, але вже реальне», — заявив Зеленський.

Читайте також: Як отримати іпотеку на квартиру: покрокова інструкція

  • За підсумками 4 кварталу 2019 року банки знизили ставки для споживчих кредитів та кредитів на покупку авто, в той же час іпотека подорожчала.

  • В даний час середні ставки по кредитах для фізичних осіб у банках становлять близько 35% річних, для підприємців — 15-19% річних. Ставки по іпотеці на початок 2020 року становили 18-25% річних.

Які банки пропонують дешеву іпотеку

У лютому Приватбанк оголосив про значне зниження ставок за всіма програмами кредитування покупки житла.

Ощадбанк поновив іпотечні програми, знизивши процентні ставки за кредитами в діапазоні від 3 до 4,49 п. п.