На скільки зменшився борг

Наразі сукупні боргові зобов'язання держави складають $70,87 мільярда — на $2,75 мільярда менше, ніж у лютому. Ще $9,51 мільярда держава гарантує за кредитами третім особам.

Більшу частину держборгу становлять зовнішні запозичення — $40,34 мільярда. Зобов’язання за внутрішнім боргом складають $30,53 мільярда.

Читайте також: ОВДП і валютний кеш: все, що потрібно інвестору, аби пересидіти кризу

У гривневому еквіваленті державний борг України у березні 2020 року зріс на 207,72 мільярда гривень до 2,225 трильйона гривень (переважно через девальвацію гривні).

Скільки планують позичити цьогоріч

Згідно з бюджетом 2020 року, Україна планує більш $9 млрд зовнішніх запозичень при обслуговуванні існуючого зовнішнього боргу близько $6,2 млрд.

«Існує угода з МВФ про те, що в цьому році кошти за новою програмою підуть до бюджету, а не в резерви центрального банку, як це було раніше», — сказав Марченко.

Читайте також: Мінфін очікує цьогоріч два транші від МВФ на $3,5 мільярда

Для здійснення виплат за зовнішніми боргами держбюджет отримає $3,5 млрд від МВФ, $1 млрд від Світового банку і 1,7 млрд євро від Європейської комісії.

Останній включає 500 млн євро в рамках наявної програми і 1,2 млрд з нового пакету. Сукупні надходження і складають необхідні $6,2 млрд.

Читайте також: Нерезиденти вивели з українських ОВДП майже 8 мільярдів

Перший великий платіж Україну очікує уже в кінці травня. Слід погасити єврооблігації в розмірі $1 млрд, випущені під гарантії уряду США.

Раніше повідомлялося

Читайте також: Нацбанк не планує купувати ОВДП в свій портфель (відео)

  • Нагадаємо, за даними Міністерства фінансів, станом на початок лютого 2020 року розмір державного боргу складає $83,39 мільярда.
  • У 2019 році державний борг України зріс загалом на $6 мільярдів (у доларовому еквіваленті) і станом на 1 січня 2020 року складав $84,4 мільярда.