На яку суму допомоги розраховує Україна

Марченко повідомив, що міністерство продовжує переговори з Фондом: «Наразі йдеться про $3,5 млрд і, відповідно, про два транші. Перший транш — $1,75 і другий транш — $1,75», — сказав він.

Читайте також: Уряд не планує виходити на зовнішні ринки боргового капіталу в цьому році — Марченко

За словами міністра, загальний обсяг нової дворічної програми співпраці України з МВФ має становити скласти не менше $8 млрд.

Також Марченко повідомив, що Україна не зверталася до МВФ за окремим кредитом у межах боротьби з пандемією коронавірусу.

Читайте також: МВФ може додатково виділити $5 мільярдів на покриття дефіциту держбюджету України

«Україна працює над структурною програмою EFF, за окремою кредитною лінією ми не зверталися. Тобто, ми вважаємо, що за структурною програмою можемо отримати всю необхідну нам допомогу», — сказав міністр.

«Якби ми пішли на програму RFI (інструмент швидкого фінансування Rapid Financing Instrument), то ми б отримали меншу суму грошей, на короткий термін з гіршими умовами», — додав Марченко.

Читайте також: Дві умови. МВФ може збільшити розмір допомоги Україні до $8 мільярдів

Раніше повідомлялося

  • Перший транш від МВФ Україна може отримати вже у травні. Про це заявив голова парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев.
  • Наразі Україна майже виконала всі умови, необхідні для того, щоб МВФ затвердив програму.

Читайте також: Без кредиту МВФ долар злетить — прогноз експертів

  • Верховна Рада 30 березня проголосувала в першому читанні законопроект про банківську діяльність і прийняла в цілому закон про ринок землі, а 13 квітня прийняла оновлений держбюджет із збільшеним з 2,1% до 7,5% ВВП дефіцитом.
  • 27 квітня стало відомо, що фінкомітет Ради завершив розгляд понад 16 тисяч поправок до закону про банки і рекомендував Раді ухвалити його в другому читанні.
  • Україна і МВФ досягли домовленості про нову трирічну програму розширеного фінансування в обсягу $5,5 млрд у грудні 2019 року.