Друга спроба

Шмигаль зазначив, що питання про відкриття ринків потрібно розглянути якнайшвидше, щоб почати відкривати їх до кінця тижня.

За його словами, йдеться про понад 280 критих продовольчих ринків, які забезпечують харчами українців і дають можливість збуту продукції малим фермерам. Втім, цей перелік можуть розширити, якщо ринки зможуть забезпечити необхідні умови роботи.

Читайте також: Кличко відмовився відкривати продуктові ринки (відео)

За порушення вимог під час роботи встановлена відповідальність, наприклад, ринки можуть закрити на певний період.

Під час онлайн-наради з прем'єр-міністром президент Володимир Зеленський підтримав необхідність відкрити ринки.

«Оскільки продовольчі ринки надзвичайно важливі для виживання та харчування багатьох громадян, потрібно думати, як дати їм можливість працювати безпечно. Встановімо чіткі правила й дозвольмо їх відкрити. Треба вчитися жити й працювати у нових умовах», — сказав Зеленський.

Передісторія

  •  1 квітня Міністерство охорони здоров'я дозволило владі на місцях відкрити продуктові ринки під час карантину, але наказало суворо дотримуватись певних обмежень.

  • 14 квітня через системні порушення правил дозвілу на роботу частині продуктових ринків скасували.

  • 25 березня Кабінет міністрів ввів режим надзвичайної ситуації на всій території України. Карантин наразі продовжили до 11 травня. 

  • Уряд запровадив в Україні карантин у зв'язку з розповсюдженням коронавірусу COVID-19 спочатку на три тижні — з 12 березня по 3 квітня.

  • З 15 березня держава на два тижні закрила кордони для іноземних громадян, а з 17 березня — повністю закрито авіасполучення.

  • 17 березня по всій Україні закрили заклади харчування, торгові центри, перукарні, розважальні заклади. Продовжують роботу: продуктові і господарські магазини, аптеки, АЗС, банки і банкомати, страхові компанії.

  • З 23 березня у Києві заборонили рух громадського транспорту, зокрема метро. Перевозять тільки медиків, рятувальників, поліцейських, комунальників, працівників продуктових магазинів і аптек, а також співробітників стратегічних підприємств.