На що вплине рішення суду

Розгляд справи за позовом родини Суркісів призначено на 27 квітня. Тоді Велика палата Верховного суду може винести остаточне рішення у судовому процесі, який тривав протягом понад трьох років.

«Кульмінація цього сюжету почнеться після рішення суду. Адже саме після цього будуть «розморожені» всі інші справи по націоналізації Приватбанку. Це ті справи, якими Ігор Коломойський хоче визнати незаконною націоналізацію та повернути банк собі», — зазначають у Нацбанку.

Читайте також: Сім'я Суркісів «втратила» через націоналізацію Привату $250 млн та 500 тисяч евро — ЗМІ

У суді родина Суркісів оскаржує операцію bail-in, під час якої багатомільярдні депозити Суркісів перетворили на акції Приватбанку, які згодом передали державі.

Договори обміну зобов'язань (bail-in) на акції додаткової емісії Приватбанку і наступні договори продажу акцій державі є технічною процедурою націоналізації банку.

Читайте також: Приватбанк оскаржить рішення суду про неправомірність процедури bail-in

Загальна сума списаних таким чином депозитів (не лише родини Суркісів) сягає 29,4 мільярда гривень.

Програш держави у суді проти Суркісів призведе до того, що Приватбанку доведеться заплатити ці гроші пов’язаним з ексвласниками банку особам, замість того, аби перерахувати їх до бюджету.

Що вимагають Суркіси

  • Скасувати рішення НБУ про визнання членів сім'ї Суркісів пов'язаними з Приватбанком особами.

  • Визнати недійсними договори обміну коштів на акції Приватбанку (bail-in).

Чим завершилося попереднє засідання

На попередньому засіданні 17 березня, яке тривало понад 9,5 годин, Верховний суд завершив вивчення матеріалів справи і оголосив про перерву на невизначений термін для підготовки рішення.

Читайте також: Приватбанк зобов'язали виплатити понад $200 мільйонів офшорам Суркісів

Передісторія

  • 19 квітня суд скасував рішення НБУ від 13 грудня 2016 року, яким визначено перелік пов'язаних з банком фізичних та юридичних осіб. На обидва ці рішення Кабмін, НБУ і Приватбанк вже подали апеляції.

  • Окружний адмінсуд Києва 17 травня зобов'язав Приватбанк повернути особисто сім'ї Суркісів 1,048 млрд грн, $266,2 тис. і 8 тис. євро.

Читайте також: Нацбанк обурений рішенням суду на користь братів Суркісів

  • 27 грудня 2016 року Окружний адмінсуд Києва відкрив провадження за позовом сім'ї Суркісів. З матеріалів суду випливало, що Ігор Суркіс мав у Приватбанку рахунок на 151 млн грн, Поліна Ковалик — 514,1 млн грн, Григорій Суркіс — 163,1 млн грн, Марина Суркіс — 174,5 млн грн, Рахміль Суркіс — 44,8 млн грн.