По-перше — ми побачимо остаточну реакцію всього ринку на вчорашнє рекордне зниження Нацбанком облікової ставки відразу на 2% річних — до 8%.

По-друге — спрацює фактор виплат основних сум відшкодувань ПДВ. Остання декада місяця практично вже на середині й з урахуванням майбутніх вихідних — експортери дуже чекають цих грошей від держави.

По-третє — ефект закінчення тижня також психологічно впливає на поведінку учасників торгів навіть на карантині. Ми не очікуємо сьогодні обсягу операцій більш ніж на $ 210-260 млн при здійсненні до 500 угод.

По-четверте — пішла активна видача «1000 грн від Зеленського», на що може відреагувати готівковий ринок. Або хоча б спробувати це зробити. Це в будь-якому випадку пожвавить спекулянтів, що грають на різниці готівкового та безготівкового курсів.

Як мінімум, такі 4 фактори сьогодні істотно впливатимуть на поведінку всього валютного ринку і з огляду на малооб'ємність нашого міжбанку та його залежність від дій невеликого числа гравців — на торгах явно буде цікаво.

Адже ж завдання всіх цих гравців прямо протилежні. Експортери будуть намагатися притримати валюту до приходу відшкодувань ПДВ, імпортери — навпаки, намагатимуться оперативно закрити свої угоди перед вихідними, НБУ треба поповнювати резерви, а нерезиденти і спекулянти будуть закривати свої угоди як на ринку ОВДП, так і різнопланово діяти в частині купівлі / продажу валюти під фіксацію валютної прибутковості від продажу наших паперів на вторинному ринку і у той же час намагатимуться заробити на валютних коливаннях протягом дня.

Найвигідніші ставки за вкладами в доларах

Тому п'ятниця у будь-якому випадку не дасть нудьгувати нікому — ні банкам, ні клієнтам, ні НБУ. Не варто забувати й того, що НБУ заявив про скорочення своїх планових щоденних купівель долара до $ 20 млн, що також психологічно буде впливати на ринок.

За розрахунками «Мінфіну» коридор по долару 24 квітня на міжбанку буде перебувати у межах 26,90-27,25 гривень.

Економіка, безробіття та курс валют: чого очікувати Україні (відео)

Котирування готівкового валютного ринку:

Курс в банках на 10 ранку: прийом 26,85-27,20 і продаж 27,25-27,40 гривень.

В обмінниках фінкомпаній: купівля 27,20-27,30 гривень та продаж 27,34-27,40.

Стежте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram