«Ми вже бачимо відчутне зниження цін на пальне. Спершу це було пов’язано з ревальвацією курсу гривні, а зараз впливає зниження цін на нафту. В річному вимірі падіння цін на пальне перевалило двозначну позначку і ми очікуємо, що зниження цін триватиме», — повідомив він.

За словами Сологуба, в макропрогнозі Нацбанку закладено ціну нафти $35 за барель, але за нинішніх обставин заступник голови НБУ не виключає, що вона буде й нижчою. За його прогнозом, до кінця року  вартість пального може знизитись на 15% в річному вимірі.

Також Сологуб зазначив, що зниження вартосты пального дозволить знижувати вартість і інших товарів. Це буде одним з факторів, що  триматиме інфляцію в межах 6%, як прогнозує Нацбанк.

Вплив на курс

Заступник голови НБУ Олег Чурій зазначив, що вартість енергоносіїв – лише один з факторів, що впливає на курс гривні. «Залишається багато невизначеності щодо динаміки розвитку світової економіки. Ми бачимо зменшення попиту не тільки в Україні, але й у світі. Це негативно впливатиме на український експорт», — сказав  він.

Водночас, за його словами, близько 50% українського експорту – це продукція АПК, за якою не спостерігається такої негативної цінової динаміки як по енергоносіях. Це дозволить забезпечити надходження валютної виручки.

Що відбувається на нафтовому ринку

Ціна на ф’ючерси нафти марки WTI з поставкою в травні стала від’ємною за результатами торгів 20 квітня. Водночас, як пояснюють експерти це було пов’язано  з особливістю торгів цього дня.

Читайте такожЩо відбувається з цінами на нафту і як це позначиться на Україні

Станом на 23 квітня нафта марки WTI торгується за ціною близько $16 за барель, а Brent — $22.