«НБУ заборонено законом пряме кредитування Мінфіну. Водночас, з боку Нацбанку є розуміння, що більшість країн світу зараз використовують ті чи інші механізми підтримки ліквідності в банківській системі, в тому числі через кількісне пом'якшення», — заявив Марченко.

Він додав, що Нацбанк буде розширювати інструменти підтримки ліквідності банківської системи, розширюючи можливості Міністерства фінансів щодо запозичень коштів на внутрішньому ринку.

Читайте також: Шлях в нікуди. У НБУ не підтримують ідею емісії гривні для покриття дефіциту бюджету

Іншими словами, мова йде про те, що НБУ може видавати кредити рефінансування банкам, а ті, у свою чергу, ці кошти будуть спрямовувати для того, щоб позичати гроші державі. Така операція передбачає «друк» гривні, адже кредити рефінансування — один з каналів грошової емісії.

«Хочу прояснити: ми не збираємося допускати безконтрольних історій з банальною емісією. Адже розуміємо важливість попередніх здобутків у сенсі макростабільності. Я прихильник того, щоб фінансувати конкретні потреби», — додав міністр фінансів.

Відео: Чи загрожує Україні дефолт, і що буде, якщо НБУ запустить друкарський верстат

Передісторія

Раніше, голова Нацбанку повідомив, що НБУ не планує робити емісію гривні для покриття дефіциту бюджету.

Викуп Національним банком облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП) — це один з трьох каналів емісії (випуску) гривні. Інші два канали випуску гривні — викуп валюти з міжбанківського валютного ринку та надання банкам кредитів рефінансування.

Читайте також: Помилок 90-х уникатимуть. Нацбанк не фінансуватиме бюджет