Про те, скільки зараз коштує пальне в Україні, і коли чекати бензин за 16 гривень за літр, на своїй сторінці у фейсбук розповів директор консалтингової групи А-95 Сергій Куюн.

З чого складається ціна

Нафта, нафта… Де ми, а де нафта?! Ми закуповуємо не нафту, а нафтопродукти і сьогоднішній обвал котирувань на них у Європі – ось це вже цікаво. Бензин і ДТ втратили за день майже 30%. Наприклад, А-95 в Північно-Західній Європі тепер коштує $119 за тонну, а дизель – 159. Знаєте, скільки це в гривнях? 2,5 грн за літр бензину і 3,5 грн – дизпалива.

Нагадайте, скільки коштує літр води в супермаркеті? 5, 10 грн?

Не менш яскраві гримаси малює і порівняння з податками. Акциз на бензин сьогодні становить 6,3 грн/л, або в два з половиною рази вище, ніж вартість самого палива. Ще 1,75 грн/л складе ПДВ (нараховується на суму акцизу та вартості палива).

Акциз на дизпаливо становить 4,1 грн, сумарний ПДВ – 1,50 грн/л.

Скільки тепер коштує бензин

Якщо така ціна закріпиться на місяць, вартість А-95 на колонці може впасти до 16 грн за літр, ДП – 14. Напевно, треба перерахувати, в це неможливо повірити! Сльози заважають говорити...

Всупереч скепсису, ціни йдуть вниз. Фіксуємо зниження щодня у різних мережах. Ось і сьогодні деякі станції скинули до 1,5 грн за літр. Мінімалка за ДП вже нижче 18 грн, за бензином А-92 – нижче 19 грн, за «п'ятим» – нижче 19,5 грн.

Відповідають темпи і середньоєвропейському падінню з початку року. За бензином йдемо нога в ногу – 28%, за дизпаливом трохи відстаємо: зниження на 26% проти 28% на АЗС Європи.

А взагалі я не розумію, чому те, що відбувається, називають нафтовою кризою? Як на мене, то це нафтове свято! Нафтодобувачі ссали кров з споживачів останні 20 років. Чим їх бізнес відрізняється від інших, які періодично ловлять «мінуса»?

Читайте також: Україна не має можливості надавати послуги зі зберігання нафти — Укртранснафта

Їх підвела власна жадібність: вони хотіли ще більше грошей, бурили ще більше свердловин, йшли в складні регіони. В результаті сильно наростили виробництво, а тут ще й вірус підкосив споживання. Тож все нормально, багаті теж плачуть!