Переваги для працівників

У дослідженні йдеться, що після карантину, найімовірніше, до 30% працівників залишаться працювати віддалено.

За цей час працівники відчули, наскільки це зручно й вигідно — не потрібно витрачати гроші на поїздки в офіс, незліченну кількість кави в стаканчиках і їжу з кафе. А головне, звільняється час, який раніше йшов на дорогу. Тепер його можна використовувати для корисніших занять", — зазначає керуючий партнер UTG Offices Володимир Гелюта.

Читайте також: В Україні можуть узаконити нові режими роботи

Переваги для роботодавця

Зручності є не лише для працівників, а й для власників компаній, оскільки вони витрачають величезні гроші на утримання офісу, комунальні послуги тощо. Що в перспективі зробить менеджмент у такій ситуації? Він скоротить свої площі, залишивши тільки певні департаменти, які не можуть не перебувати в офісі.

Читайте також: Де в Києві вигідно зняти офіс в бізнес центрі

На ринок офісної нерухомості чекає переформатування.

«Я думаю, з'являться нові формати, оскільки в open space вже не дуже хочеться сидіти — це серйозний психологічний момент. Тому, напевно, open space будуть перероблятися в простори, з великою кількістю окремих зон і окремих кабінетів», — додав Гелюта.

До того ж COVID-19 оголив слабкі місця великих офісів з єдиною системою вентиляції. Людина з будь-яким респіраторним захворюванням, незалежно від того, сидить вона у величезному open space чи в особистому кабінеті, може передавати вірус оточенню.

Вже зрозуміло, що історія з вірусом не закінчиться в травні, і на майбутнє необхідно убезпечити працівників: ставити бактерицидні лампи, спецфільтри тощо.

Раніше повідомлялося

  • Свіжий антикризовий закон (№540-IX) надає підприємцям право скасувати орендну плату. Як скористатися цією можливістю, «Мінфіну» розповіла провідна юристка Totum LF Ганна Марунич.